Kućna apoteka – šta svako treba da ima u svom domu

kucna-apoteka

Svako od nas treba da ima dobro opremljenu kućnu apoteku. 

Da li ste se nekada pitali šta ona sve treba da sadrži?

Ukoliko želite da vodite računa o svom zdravlju, kao i zdravlju svih ukućana i budete bezbrižni u svom domu, važno je da dobro opremite kućnu apoteku određenim medicinskim sredstvima, preparatima i priborom. 

Bilo da ste se zaputili u Novi Sad u veću kupovinu i da su vaš izbor odlično opremljenje apoteke u Novom Sadu, ili kupujete nedaleko od vašeg doma, u apoteci u Somboru, većinu proizvoda koje vam predlažemo u nastavku, možete pronaći u svim objektima. 

Uz savetovanje sa iskusnim farmaceutima, neće vam biti teško da napravite pravi izbor!Nastavite da čitate naš tekst i saznajte šta treba da se nađe u vašoj kućnoj apoteci i koji su to preparati koje svako treba da ima u svom domu!

#1 Prva pomoć za iznenadne povrede

Posekotine, oderotine i slične povrede nisu retkost. 

Može vam se desiti čak da se i u svom domu ogrebete na nezgodnom mestu. Zato su vam u kućnoj apoteci preko potrebni flasteri za manje povrede i gaze zavoji u slučaju većih povreda, posebno ako imate mališane u domu, kod kojih su povrede još češće.

Izuzev flastera i zavoja, biće vam koristan hidrogen 3% i rastvor joda koje možete upotrebiti u slučaju povreda, radi dezinfekcije oštećene kože. 

#2 Prva linija odbrane protiv prehlade i gripa

Prehlada, grip ili virus nastupe iznenada, posebno tokom jeseni i proleća, kada se vreme menja, što utiče na naš organizam. Povišena temperatura, malaksalost, glavobolja, drhtavica samo su neki od simptoma koje ova stanja nose sa sobom. 

Naravno, kada se osećate loše i primetite neke od ovih simptoma, najvažnija stavka jeste da odete kod lekara. Ipak, ukoliko niste odmah u mogućnosti da se zaputite u zdravstvenu ustanovu, potrebno je da u kućnoj apoteci pronađete sredstva koja će vam olakšati simptome. 

To su uglavnom lekovi na bazi ibuprofena i paracetamola, kao i određeni praškovi istog sastava, koje jednostavno možete rastvoriti u vodi. Za mališane su u ovim situacijama najbolji izbor sirupi, te ukoliko imate decu, treba i sirupe uvrstiti u kućnu apoteku. 

Ibuprofen i paracetamol mogu se upotrebljavati i kod zubobolje, kao i bolova u drugim delovima tela, te su izuzetno korisni za kućnu apoteku. 

#3 Masti i kreme koje su vam uvek potrebne

Određene masti i kreme ne treba koristiti bez konsultacija sa odabranim lekarom. 

Ipak, tu su pojedina sredstva koja možete koristiti radi nege kože i zarastanja, kada nastupe problemi. 

Pre svega, ovde mislimo na probleme koje mogu izazvati opekotine, ujedi komaraca i drugih insekata. Zato u vašoj kućnoj apoteci uvek treba da se naše jedna mast koja je idealna kao prva pomoć kod nezgodnih ujeda insekata. Ona će pomoći da se umanji neprijatan svrab i da ujed što pre prođe. 

Kada govorimo o kremama, najbolja opcija za kućnu apoteku su kreme sa dekspantenolom, koje efikasno rešavaju probleme sa manjim ogrebotinama, oderotinama, opekotinama, ublažavaju crvenilo, peckanje i promene na koži uzrokovane različitim faktorima. 

#4 Fiziološki rastvor za različite situacije

Fiziološki rastvor je tečnost napravljena od glukoze i različitih soli, a može se koristiti oralno i intarvenski. Kod kuće je za sve laike najbolja oralna upotreba, dok se intravenski primenjuje u bolnicama u situacijama kada dođe do dehidratacije organizma. 

Dolazi u nekoliko varijacija koje imaju različitu primenu, te je prilikom kupovine najbolje da se posavetujete sa farmaceutom. 

Ph vrednost ovog rastvora je neutralna, te pogoduje svima i može se koristiti kako za odrasle, tako i za decu. Njegova primena je široka i upotrebljava se uglavnom za ispiranje očiju, nosa i drugih sluzokoža. 

#5 Probiotici za miran stomak

Probitici su zapravo živi mikroorganizmi koji donose brojne benefite ljudskom organizmu koliko se uzimaju u adekvatnim količinama. Oni imaju pozitivne efekte na crevnu floru, donoseći dobre bakterije koji regulišu varenje, povećavaju odbrambenu ulogu creva i utiču na jačanje imunog sistema. 

Mnogi stručnjaci preporučuju probiotike kao sredstva pogodna za redovnu upotrebu. Ipak, o tome se uvek treba konsultovati sa odabranim lekarom. Takođe, osobe sa određenim stanjima i oboljenjima probiotike mogu koristiti samo po preporuci lekara. 

U kojim situacijama su probiotici preporučeni? 

  • Prilikom putovanja u inostranstvo, kada dolazimo u kontakt sa drugačijom vodom i hranom; 
  • Kod dijareje koja je nastala usled infekcije bakterijama, virusima, parazitima, itd; Uz terapiju koju prepiše lekar, probitici su gotovo obavezni. 
  • Uz antibiotike, kako bi se sprečila pojava dijareje;
  • Po preporuci lekara, kod ljudi sa određenim stanjima i oboljenjima. 

Svakako, pre nego što ih uvrstite u kućnu apoteku, posavetujte se sa lekarom i budite bezbrižni prilikom njihovog korišćenja u navedenim situacijama. 

#6 Inhibitori protonske pumpe – odlična opcija za smirivanje želuca

Bolovi u želucu, osećaj pečenja i neprijatnost posle obroka prate mnoge od nas na svakodnevnom nivou. Ovaj tip bolova ne rešavaju klasični lekovi protiv bolova, koji mogu dodatno iziritirati želudac, te je potrebno uključiti inhibitore protonske pumpe. 

Oni se koriste po preporuci lekara, a ako imate probleme sa sistemom za varenje često, definitivno je potrebno da se posavetujete sa stručnjacima, te uključite ove lekove u svoju kućnu apoteku. Veliki deo njih pogodan je i za najmlađe, te možemo reći da su veoma korisni za svaki dom. 

Iznenadni bolovi, povrede ili stanja nisu retkost, stoga je veoma važno da adekvatno opremite svoju kućnu apoteku. Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da se upoznate sa nekim od sredstava koji su potrebni u svakom domu!

ПретходниMajk Ekart iz Čikaga u Somboru traga za korenima svojih predaka
СледећиDvostruko ubistvo u Zmajevu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.