„Kulture koje nestaju” – fotografije iz ugroženih područja u Etnografskom muzeju

Etnografskom muzej

U Etnografskom muzeju otvorena je izložba fotografija „Kulture koje nestaju” slovenačkih autora Arnea Hodaliča i Katje Bidovec, rađenih za „Nacionalnu geografiju”.

Izložba je deo pratećeg programa Festivala etnološkog filma. Fotografi su pre nekoliko godina počeli da fotografišu ljude u zabačenim krajevima sveta, iz čega je i nastala izložba fotografija pripadnika kultura koje su iz različitih razloga ugrožene. Prema rečima antropologa, nekima od njih preti i nestanak.

Do sada autori su obišli četiri ugrožena područja – obalu reke Omo kod jezera Turkana u Etiopiji, gde mnogi narodi, uključujući i njihovu kulturu, postepeno nestaju zbog izgradnje brana na reci i posledičnom nedostatku vode u donjem toku.

„Vode je sve manje zbog stranih multinacionalnih kompanija koje su preuzele zemlju domorodaca za zasade različitih monokultura sa državnom koncesijom“, navodi se u saopštenju Etnografskog muzeja, i dodaje da su „fotoreporeteri zabeležili prizore i poslednje uglove divljine u Severnoistočnoj Indiji, gde je sve drugačije, a starosedeoci nisu izloženi nikakvim posebnim pritiscima izvana, ali je njihova kultura i dalje na ivici izumiranja.”

Autori izložbe su posetili i Namibiju gde još uvek ima mnogo pripadnika Himba, ali i primetili koliko je važno da njihov tradicionalni život živi izvan razrađenih turističkih ruta. Na krajnjem severu Namibije, na granici sa Angolom, još uvek postoje ogromna područja, daleko od civilizacije, gde tradicija i dalje postoji.

Oslobođena teritorija Zapadne Sahare, mali delo pustinje koji nije pod marokanskom kontrolom na osnovu takozvanog sporazuma između velesila kada je 1975. preuzeta Zapadna Sahara kao poslednja afrička kolonija, bio je jedna od oblasti koja je izazvala pažnju.

Maroko je, kako je navedeno na izložbi, ovu teritoriju zatvorio zidom dužine 2.700 kilometara i minirao ga sa gotovo deset miliona protivpešadijskih mina. Ova podela teritorija imala je razorni uticaj na lokalno stanovništvo, jer je sprečila beduine da žive na tom području u slobodnom prolazu i poremetila tradicionalne migracione rute.

ПретходниLista od osam nezdravih namirnica – izbegavajte da ih dajete deci
СледећиNaučne tribine na Pedagoškom fakultetu u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.