Kupovina nepokretnosti – pametna investicija i sigurna štednja?

stambena-zgrada-nekretnine

Улагање у некретнине један је од најбољих начина да започнете штедњу. Иако се динамика на тржишту некретнина стално мења, када сте власник стана можете бити сигурни да ваш посед доноси неки капитал.

Стан увек можете дати у закуп и зарађивати од кирије док се не одлучите за продају и покретање неког бизниса. Како не захтева превише обавеза, а доноси приход, инвестирање у некретнине за већину људи представља сигуран и паметан потез. 

Ако размишљате о куповини стана, постоји неколико кључних корака које треба размотрити да би вам се ово улагање исплатило. Прочитајте.

Како се одлучити за куповину непокретности?

Пре но што се одлучите где ћете уложити новац, потребно је да поставите себи неколико питања. Да ли и колико желите да будете укључени у будућност ваше нове непокретности? Примера ради, ако решите да купите стан у Београду, да ли планирате да га ви издате и водите рачуна о њему или да ангажујете агенцију?

Да ли сте спремни на све додатне трошкове и време које морати да издвојите како бисте финализирали продају и пронашли стан који вам одговара? Поред тога, уколико сте неодлучни да ли да купите некретнину или плац, распитајте се шта је, на основу ваше укључености, паметније кад је поврат инвестиције у питању.

Неким људима више одговара да купе викендицу ван града коју ће повремено издавати, док неки купци виде прилику за профит у куповини стана у неком туристичком центру. У местима која имају „јаку“ летњу и зимску сезону, као што су Копаоник или Златибор, много пре можете издати стан него у неком мањем граду у унутрашњости, на пример. Улагање које се исплати и један од актуелних трендова претходних година свакако је био стан на дан. За оне који имају довољно времена да воде овај посао, куповина некретнине на атрактивној градској локацији и те како има својих предности.

Не улазите у процес без финансијског плана

Инвестирање у некретнине је дуготрајан и финансијски захтеван процес који подразумева добар план буџета. Веома је важно да знате са колико новца располажете и које су вам опције и шансе да остварите своје циљеве. Уколико планирате да платите готовином, у финансијски план укључите и све додатне трошкове када су у питању порез, пренос апсолутних права и потенцијална улагања у будућности.

Са друге стране, уколико планирате да подигнете кредит, распитајте се у банци о свим условима и шта је све потребно да урадите за реализацију кредита. Уз помоћ саветника за некретнине или банкара можете лакше проћи кроз све кораке и боље разумети околности на тржишту. Такође, ширите своје изборе и добијате прилику да купите стан по најповољнијим могућим условима у одређеном тренутку.

Важно је да будете флексибилни, отворени за ризике и спремни да измените финансијски план ако се за то укаже потреба. Уколико процените да ће одређена некретнина да вам донесе велики профит, свакако вреди уложити време у оваква прилагођавања буџета. 

Тражење некретнине или земљишта за инвестирање

Пре него што се упустите у тражење стана и прегледање огласа, веома је важно да одредите своје разлоге за инвестирање. Због чега улажете у некретнине и који су ваши дугорочни циљеви – штедња, већа улагања или покретање неког бизниса са становима?

Од циља коме тежите може да зависи цео процес претраге и куповине стана. Примера ради, ако купујете стан с намером да га издајете студентима, добро је да буде у близини факултета. У случају да су ваша циљна група станара бизнисмени који траже преноћиште, паметно је да уложите у некретнину на атрактивној градској локацији где ћете увек имати заинтересоване закупце за стан на дан. Можда купујете стан који бисте једног дана користили за своје потребе или с намером да ваша деца у њему живе док студирају? Онда можда можете да правите компромис када је у питању локација, па самим тим и цена непокретности.

Један од најбољих градова за инвестирање у некретнине је свакако Београд. Због тога што сваке године све више људи долази у престоницу да живи, студира и ради, има смисла уложити у стан у главном граду. Како се све више стамбених зграда гради, избор престоничких станова на продају је у порасту. Према томе, није тешко доћи до стамбене јединице која вам одговара, било да је реч о гарсоњери или некретнинама веће квадратуре.

Исплативе опције су куповина стана у изградњи, као и улагање у стари стан који уз адаптацију такође може да постане добра инвестиција. Слична је ситуација и са другим већим универзитетским градовима. За стан у Нишу, Крагујевцу или Новом Саду увек можете пронаћи станаре ако се налази у близини факултета или студентских домова и мензи. Са тог аспекта, вреди иницијално потрошити више новца на куповину стана и рачунати на бржу исплату, него купити некретнину по нижој цени на неповољном месту.

Фактор исплативости у будућности

Ако пронађете некретнину на атрактивној локацији, уз добар финансијски план можете да исплатите стан или остварите зараду за релативно кратко време. Управо из овог разлога се улагање у некретине сматра паметним економским потезом.

Међутим, јако је важно да до детаља размотрите фактор исплативости у будућности када бирате некретнину. Можда вам се неки стан допада, али није на доброј локацији? Предност ипак треба да дате оној некретнини коју пре можете да издате и која може да донесе бољу зараду. Такође, треба имати на уму да ћете много лакше (и по већој цени) продати стан који се налази у центру или некој популарној градској четврти.

Такође, у местима у којима је развијен планински и бањски туризам, стан можете издати по много вишој цени. Зарада је готово загарантована када сте власник некретнине на Златибору, Тари, Врњачкој Бањи или Копаонику, без обзира да ли сами водите угоститељски посао или поверите стан некој туристичкој агенцији. 

На крају, профит од некретнина може се тумачити и као један од најсигурнијих облика штедње. Остварену зараду од кирија паметни људи користе као основу за ново улагање у некретнине или почетак неког посла.

ПретходниProbe komada „Galeb“ počele u Narodnom pozorištu u Somboru
Следећи40.Kup bakra 2022.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.