Lista od osam nezdravih namirnica – izbegavajte da ih dajete deci

krompirici

Deca su često vrlo zahtevna pa tako jedan dan vole jednu namirnicu, a drugi dan je preziru. Nahraniti dete, dakle, može biti izazov svaki dan pa nije i čudno da im u muci ponekad date i neku nezdravu namirnicu.

Mnoge od tih namirnica nisu u stvari dobre za vaše dete i to u velikoj meri, posebno ako se radi o smrznutom ili prethodno pripremljenom jelu koje sadrži puno šećera i soli ili masnoća. To ne znači da te namirnice dete mora izbegavati kao bolest, i vi niste loš roditelj ako detetu povremeno date takvu namirnicu, ali dobra je ideja da pripazite malo više. Ovo su namirnice koje su vrlo nezdrave i trebalo bi da ih izbegavate:

1. Gumene bombone

Verovatno ih volite i vi i vaša deca, a super su opcija kada nemate šta drugo da ponudite.

Iako se radi često o voćnim gumenim bombonama, veoma malo voća se u njima nalazi, ali zato imaju puno šećera. Napravljene su od veštačkih zaslađivača, ne sadrže čak pravo voće – već pire od voća.

Prema istraživanjima, previše ovakvih namirnica u detinjstvu može voditi do gojaznosti kod odraslih.

2. Voćni sokovi

Gotovo su uvek namenjeni deci, a čine se zdravim jer na njima piše da su od voća, ali su u stvari prepuni šećera.

Američka akademija za pedijatriju savetuje da se deci do prve godine ne daju takvi sokovi jer ne sadrže ništa od nutrijenata koja bi pružili dobrobiti deci tih uzrasta.

Ovakve sokove zamenite vodom ili mlekom.

3. Zaslađene pahuljice

Mnoge su pahuljice uvek reklamirane kao namirnica za decu, a znaju biti prepune šećera te zbog toga može dovesti do povećanog unosa šećera kod deteta i smanjiti unos nutrijenata i vitamina koji bi trebalo da se unose svakodnevno.

4. Viršle

Viršle i ostalo procesuirano meso nisu idealna opcija za decu. Studija od pre 10 godina objavljena u magazinu World Cancer Research Fund navodi kako viršle, slanina, salame i slični proizvodi se ne bi trebalo često da se nalaze na tanjiru vaše dece jer sadrže dosta soli, masnoća, masti i šećera.

Neka istraživanja kažu da može naštetiti zdravlju creva i srca, ali i povećati rizik od nastanka raka.

5. Jogurt s ukusom

Jogurt je namirnica koju bi često trebalo konzumirati, jer osim što je lako svaraljiv, i sam pomaže kod dobrog varenja, ali u ovo nisu uključeni jogurti koji imaju dodatne ukuse jer su često puni šećera i aditiva kao i veštačkih boja.

Microwave-Popcorn

6. Kokice

Kokice iz mikrotalasne nisu tako zdrava namirnica jer mogu da sadrže i šeće i so, a ova verzija kokica čak ni ne sadrži vlakna.

Vrećica u kojoj se te kokice nalaze može da sadrži opasne hemikalije koje, kada se zagrevaju, mogu potencijalno biti opasne za zdravlje deteta.

7. Prženi krompirići

U 2018. godini, jedna je studija zaključila je da više od 27 odsto dece ne pojede jednu porciju povrća svakog dana.

Ista je studija otkrila da su prženi krompirići povrće koje deca najčešće jedu, a jasno je da su puni soli i ne smatraju se zdravim zalogajima.

8. Lizalice

Radi se o tvrdoj bomboni koja se često smatra opasnom jer se dete može lako udaviti pa je jasno da se radi o nečemu što im ne bi trebalo nuditi. Osim toga, pune su šećera što može značiti i bolesti zuba u budućnosti, piše Ordinacija.hr.

ПретходниNemojte bacati iskorišćene vrećice čaja, evo za šta ih možete iskoristiti
Следећи„Kulture koje nestaju” – fotografije iz ugroženih područja u Etnografskom muzeju

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.