Ljubav prema duborezu: „Ruke se zamore, ali se duša odmori“

Zoran Smiljanić iz Stanišića, sela kraj Sombora, nasleđeni umetnički talenat ka likovnoj umetnosti iskazuje kroz duborez. Skroman porodični čovek provodi sate u radionici u kojoj su nastali brojni radovi koji krase domove širom Vojvodine.

Ikone, brojni biblijski motivi, korice za katane, motivi iz Danteove Božansteve komedije, ilustacije Gustava Dorea i to u duborezu – motivi su ovog samoukog umetnika Zorana Smiljanića iz Stanišića. Njegove vešte ruke, već šestu godinu za redom, orahu i bukvi, podare novi život.

“Ovde sam uspeo, na neki način, da spojim ljubav prema sečivima, ljubav prema drvetu i likovnoj kulturi. Tako da sam, eksperimentišući sa razim stvarima, radeći sa svakakavim dletima, nekada prepravljao šrafcigere u dleta. Nisam imao u to vreme adekvatan alat i eto, daleko je to od savršenstva ali težim ka tome. Uglavnom radim bukvu, hrast, orah … što je jako tvro drvo, za mene je to izazov”, kazao je samouki umetnik.

Za izradu ikone u duborezu za koje postoji najveće interesovanje potrebno je četrdesetak sati rada i naravno, odličan alat.

“Imam čak i jedno dleto koje je moj deda koristio još davno. On je bio majstor za sve i svašta. Nisam često nailazio na alate koji meni toliko odgovaraju jer određeni rad zahteva i specifičan alat pa sam onda alat i sam pravio”, objasnio je Smiljanić.

Stvaralačka energija, kako kaže Zoran u šali, prava je terapija. Do sada je nastalo osamdesetak radova. Zoran kaže da se od duboreza, ipak, ne može živeti, iako bi dobro bilo spojiti lepo i korisno.

“Ovde u radionici provodim dosta slobodnog vremena. Ruke se zamore, ali se duša odmori”, dodao je on.

Duborez pruža i ispunjava najsuptilinije nivoe ljudske duše.

Zoran vredno radi i priprema radove za svoju prvu tematsku izložbu.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

ПретходниPrvi rođendan ”Bebiteke”
СледећиU online galeriji KC Sombora radovi Nikole Radosavljevića

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.