Ljubičasto jezero mami turiste u Pačir

РТВ (Алекса Оташевић)

Језеро необичне боје воде учинило је овог лета село Пачир у општини Бачка Топола једном од најтраженијих туристичких дестинација, којој хрле гости не само из целе Србије већ и суседне Мађарске.

Језеро у Пачиру постало је овога лета „Војвођанско море“. Направили су га житељи овога места тако што су у њега спровели воду из 800 метара удаљеног термалног извора. Око његових обала уредили су плаже па је бања постала примамљива летња оаза.

Ово је једино језеро у Србији чија је вода слана. Уз то, она је и термална и лековита. Али, постоји још нешто по чему је заиста јединствена. Због високог садржаја јода, брома, литијума и сумпора, у зависности од доба дана, њена боја се мења од ружичасте до љубичасте, због чега је језеро у Пачиру постало права атракција.

Језеро егзотичне боје, каква постоје још само у Индији, Русији, Шпанији или Сенегалу, сада у Пачир привлачи и старо и младо. Једни би да се лече, други да се фотографишу, али сви се добро забављају.

„Дошао сам из Новог Сада. Занимљива ми је ова розе боја и што је слано као на мору“, каже један дечак.

Језеро мами и људе у познијем животном добу.

„Ја сам из Бачке Паланке. Често долазим. Ова вода је лековита па ми јако прија“, каже једна бака која ту долази због здравља.

Језеро је посебно привлачно за малишане.

„Ја сам из Новог Сада. Мени се овде највише свиђа што је вода слана. Имам утисак као да сам на мору. Лепа је атмосфера. Јако је занимљиво што је језеро розе боје. Ми овде пливамо, ронимо, играмо се. Уживамо“, каже један дечак.

Његов отац такође ужива.

„Чули смо и раније за ово необично језеро, али до сада нисмо долазили. Ове године нам је „пропао“ план да одемо на море, па смо решили да видимо како је овде. Интересантно је за децу, посебно због необичне боје. Лепо је“, каже тај Новосађанин.

Језером је посебно била импресионирана једна девојчица из Бајше.

„Мени се јако свиђа што је језеро розе боје. Посебно је, баш за девојчице“, каже ова девојчица која је, за ову прилику, купила и купаћи костим у њеној омиљеној, розе боји.

Жеља туриста да уживају у чарима језера свакодневно је толика да би лако могли да надмаше и 2.300 житеља Пачира, али их, због поштовања епидемиолошких мера, овде у исто време може да буде шест стотина.

„Раније су нам долазили гости из околних места, а сада стижу из целе Србије. Највише их је из Београда и Новог Сада, али долазе и из Куршумлије. Стижу и из Мађарске јер ни тамо нема ни једно језеро са оваквом водом. Огромна већина њих је задовољна па нам долазе често. То је и најбољи доказ да је ова бања добра и да им се свиђа ова вода“, каже Ото Нађ из Месне заједнице Пачир.

Бања у Пачиру има и два затворена базена са термалном, лековитом водом који су отворени за посетиоце 365 дана у години. Али, егзотично језеро које зими доживљава судбину „Панонског мора“, због необичне особине да мења боју под зрацима сунца, лети врви од живота јер, као магнет, мами бројне туристе.

Извор: РТВ (Рада Стајић)

ПретходниTri topovske kugle u zidu somborske kuće kao svedočanstvo jednog vremena
СледећиSombor ima potencijal u proizvodnji krompira

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.