Lovište „Kozara“ jedno od najatraktivnijih u Evropi

Ovogodišnji odstrel trofejnih jelena u periodu „rike“ bio je jedan od najuspešnijih od osnivanja ocenjuju u JP „Vojvodinašume“. Najveći broj gostiju bio je iz Nemačke, Austrije, Francuske, Italije i manji broj domaćih lovaca. Tradicija lovišta i trofejna divljač daju na atraktivnosti lovnih terena, naročito kada je u pitanju lovište „Kozara“, koje se nalazi kod Bačkog Monoštora. Ovo lovište smatra se jednim od najboljih lovišta jelenske divljači u Evropi.

Zbog atraktivnosti lovišta „Kozara“ kod Bačkog Monoštora u periodu od avgusta do januara svake godine oko 150 stranih lovaca, dominantno Nemaca i Austrijanaca boravi na ovim terenima. Lovci – turisti imaju tradicionalan odnos prema lovu, oni su kategorija koja voli da istražuje, a poslednju deceniju redovno se vraćaju u svoje termine na jelensku divljač i divlje svinje, gde borave u Lovačkoj Kući „Štrbac“.

„Lično mislim da lovišta sa prirodnim odlikama, koje nemaju intervencije da veštačkim merama da podižu nešto što nije odlika autohtonog prostora, a koja daju prosečan servis kada je u pitanju samo izvođenje lova i smeštaj, mislim da ima perspektivu“, kaže Čedomir Pelkić, rukovodilac službe za lovstvo Šumsko gazdinstvo Sombor „Vojvodinašume“.

Lovci – turisti u ovdašnjem lovištu borave pretežno u aranžmanu od tri dana.

„Ako se posmatra striktno sa komercijalnog aspekta, lovni turizam ima nesumnjivu perspektivu. Međutim, suština lovnog upravljanja nije samo i isključivo samo da se valorizuje kroz komercijalnu stranu“, smatra Pelkić.

Trofejna jelenska divljač, poput svetskog prvaka čiji rogovi krase zidove lovačke kuće daju na atraktivnosti lovišta i promociji lovnog turizma.

„Trofejni jelen koji krasi zid lovačke sobe u ovoj kući bio je petnaest godina svetski prvak, a svake godine dajemo pet ili šest zlatnih medalja po planu odstrela za svaku godinu. Svetski prvak znači to da je taj trofej, kada se izmerio po broju poena, pa u sledećih petnaest godina nije na svetu ulovljen ni je dan trofej koji je imao više poena od njega“, ističe Velimir Češljević, samostalni stručni referent za zdravstvenu zaštitu divljači „Vojvodinašume“.

„Istakao bih da se u poslednje vreme izuzetno prepoznaje želja upravljača i ljudi koji gazduju područjem lovišta da se uključe u turističke tokove i da sve više sarađuju sa nama kao Turističkom organizacijom. Ta saradnja ogleda se u tome da mi, naročito na sajmovima, promovišemo Gornje podunavlje, koje je biser, a to je naša prednost jer mnogi gradovi nemaju to što Sombor ima uz ovaj rezervat prirode“, kaže Đuro Todorić, direktor Turističke organizacije grada Sombora.

Na površini od oko 10.000 hektara u lovištu „Kozara“ nalazi se preko 2.000 grla različite visoke divljači. Prema rečima nadležnih u Šumskom gazdinstvu Sombor, godišnje se planski odstreli oko 700 grla, a preko 95 odsto lovaca su stranci.

Izvor: rtv.rs

ПретходниCarinici otkrili 30.000 neprijavljenih evra
СледећиPrvi rođendan emisije „Postrojavanje“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.