Mađarska sprema milione za projekte u Srbiji

cash_money_Euros

Mađarska je spremna da uloži milione evra u projekte u Srbiji i Republici Srpskoj, a na ovom paketu insistirao je lično premijer Mađarske Viktor Orban, piše „Srpski telegraf“.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da će najveći deo projekata biti realizovan u Vojvodini, ali da su predviđene značajne investicije i u centralnoj Srbiji i Republici Srpskoj.

Neimenovani sagovornik „Srpskog telegrafa“ kaže da se neke od tačaka iz tzv. „Orbanovog paketa“ već uveliko realizuju.

„Nešto u Vojvodini, ali nešto i u drugim delovima Srbije. To se, pre svega, odnosi na bankarstvo, poljoprivredu, itd. Šandor Čanji, najbogatiji Mađar i vlasnik OTP banke uskoro će, uz vojvođansku banku, preuzeti i Sosijete ženeral i nije isključeno da će dalje nastaviti širenje“, kaže isti sagovornik.

Dodaje da će uz privrednu saradnju, Mađarska nastaviti i da insistira na što bržem priključenju Srbije EU.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da bi ovakav plan doprineo još boljoj saradnji i razvoju dve države.

„Srbija već ima odličnu saradnju sa mađarskom vladom i razvijene projekte u sektoru prerađivačke industrije. U Arilju se gradi srpsko-mađarska fabrika za preradu malina kapaciteta 12 tona. Ugovaramo i otvaranje četiri kompanije u Vojvodini, dve na prostoru zapadne Srbije. Šandor Čanji je zainteresovan za otvaranje pet logističkih centara u Bačkoj Topoli, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i na još dve lokacije na teritoriji Vojvodine. Orbanov predlog bi za Srbiju mnogo značio, jer je Mađarska pouzdan investitor i ima dobro tržište“, rekao je Nedimović.

Ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević istakao je da je paket odlična vest za Srbiju i da će krediti omogućiti razvoj privrede, što će, kako kaže, pomoći i Srbima i Mađarima.

Prema rečima šefa poslaničke grupe Saveza vojvođanski Mađara u Skupštini Srbije Balinta Pastora, saradnja Srbije i Mađarske neprestano jača već tri godine.

„Uloženo je preko 250 miliona evra i program će se nastaviti i u narednim godinama. Ovo je dokaz da je uspostavljena odlična saradnja između Mađarske i Srbije, odnosno predsednika Aleksandra Vučića i Viktora Orbana“, rekao je Pastor.

rtv.rs

ПретходниNastavnik iz Apatina uhapšen zbog dečje pornografije
СледећиTRETMAN SUZBIJANJA ODRASLIH KOMARACA IZ VAZDUHA I SA ZEMLJE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.