Majk Ekart iz Čikaga u Somboru traga za korenima svojih predaka

sombor-(1)

Muzej Podunavskih Nemaca u Somboru jedinstveno je mesto na kome je prikazana istorija Podunavskih Nemaca na prostorima Vojvodine. Tu je ispisan i deo istorije porodice Majka Ekarta iz Čikaga, koji je u Sombor došao tragajući za korenima svojih predaka. 

Kako kaže, u Kolutu kraj Sombora živeo je njegov pradeda, koji se u Ameriku iselio pre 153 godine. On danas piše knjigu o istoriji svoje porodice koja potiče sa Švarcvalda, odakle se u talasu naseljavanja Nemaca u Vojvodinu preselila u Bačku.

“Pišem knjigu i mnoga poglavlja su kompletirana, ali ne i ono o životu predaka u Kolutu. Mi smo zato odlučili posetiti i to mesto. Našli smo kuću u kojoj je živeo moj pradeda i čak smo i dobili originalni ključ te kuće iz tog vremena. To je divno”, rekao je Majk Ekart.


Osim svojih porodičnih korena po ocu Majk će potražiti postojbinu porodice svoje majke.

“To je na istoku Austrije prema granici sa Mađarskom. Njena porodica napustila je to mesto i doselila se u Čikago u isti deo Čikaga gde su živeli dosejenici iz Bačke. Tako su se upoznali moji roditelji“, kaže Majk Ekart.

Uz Majka bio je i njegov sin Erik koga je posebno dojmio Muzej Podunavskih Nemaca.

“Važno je za razumevanje odakle su naše porodice, da znamo ko smo i odakle smo. Ovaj muzej je neverovatan muzej, kao onaj u Ulmu, i prikazuje naš život nakon što smo se iskrcali sa brodova kod Apatina”, kaže Erik Ekart.

Nakon obilaska Koluta i rodnog mesta svoje majke, Majk Ekart završiće knjigu o svojoj porodici. Ono što je zanimljivo je podatak da je uspeo pronaći i kuću na Švarcvaldu iz koje su se njegovi preci iselili i uputili u Bački, a sada je našao i kuću svog pradede u Kolutu.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниREGENERACIJA DUNAVA 2022
СледећиKućna apoteka – šta svako treba da ima u svom domu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.