MALO SU ME ČUDNO GLEDALI

ФОТО: МИЛАН ГРАХОВАЦ / ПРИВАТНА АРХИВА

„MALO SU ME ČUDNO GLEDALI“ On je lider „Pokreta malih ljudi“, prijavio se za vojnu obuku i onda je nastala BIROKRATSKA ZAVRZLAMA

Milan Grahovac, predsednik „Pokreta malih ljudi Srbije“, verovatno je najpoznatiji čovek izrazito niskog rasta u našoj zemlji, jer je u pitanju uspešni sportista i osvajač nekoliko medalja. Sportski duh i dobru kondiciju Milan je sada rešio da stavi u službu države i da se dobrovoljno prijavi za vojnu obuku, a veruje i da će njegov rodoljubivi čin podstaći druge da se odazovu vojnoj obavezi.

  • Ovim činom želim da budem pozitivna promena, da Vojska Srbije ubuduće na određenim pozicijama omogući i prijem osoba sa invaliditetom u svoje redove – rekao nam je Grahovac, koji se u utorak javio centru Ministarstva odbrane Sombor.

Kada je prvi put pozvan da se upiše u vojnu evidenciju, još 1997. godine, lekarska komisija je procenila da nije sposoban za služenje vojnog roka, ali imajući u vidu da je sada u pitanju petnaestodnevna obuka, smatra da je i pored telesnog oštećenja, za osnovnu obuku vojno sposoban i da bi trebalo da nauči da rukuje puškom.


  • Taj lekarski se odnosni na čitav vojni rok, ali ovo sada traje 15 dana, a ja apsolutno želim da budem na raspolaganju svojoj zemlji – kaže nam Grahovac.

On prijavljivanje za vojnu obuku opisuje kao „iskreni čin rodoljublja“ i dodaje da bi, prema njegovom mišljenju, osnovnu obuku trebalo da prođe svako, osim lica sa najtežim oblicima intelektualnih i fizičkih invaliditeta.

  • Ovo je moj lični čin, ali mislim da bi trebalo da bude poziv i drugima da se prijave. Ponosan sam što sam prvi Somborac koji se prijavio, mada su me malo čudno gledali – priča nam Grahovac.

Međutim, u somborskom centru Ministarstva odbrane, došlo je do birokratske zavrzlame tokom njegovog dobrovoljnog pristupanja, tvrdi.

  • Rekli su mi da, pošto se nisam nikad žalio na prvobitnu odluku iz 1997, po kojoj sam nesposoban za služenje vojske, sada moram o svom trošku da tražim reviziju tog lekarskog rešenja. Ja na to nisam hteo da pristanem, da plaćam iz svog džepa, već sam rekao da sam došao kao građanin, i da je to vojna obuka za građane i da ću svakako da predam zahtev za dobrovoljni odlazak na obuku – naveo je naš sagovornik, te rekao da je predavši taj zahtev učinio šta je bilo do njega, a na nadležnima je da ga prihvate ili odbiju.

On je dodao da bi iz svog džepa bio spreman eventualno da plati uniformu, koja bi morala biti sašivena po njegovim merama, a da je obaranje medicinske odluke od pre 22 godine „cirkus u kome ne želi da učestvuje“.

Milan je zaključio da je, kao sportista, u dobroj kondiciji, te da smatra da bi se dobro snašao na vojnoj obuci, u kojoj je oduvek želeo da učestvuje.

Izvor: blic

ПретходниSUSRET LJUBITELJA OLDTAJMERA U SOMBORU
СледећиŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.