„Marina“ peciva prepoznatljiva i preko okeana

Foto: RTV

„Мара“ из Сомбора је један од најсавременијих произвођача и испоручилаца висококвалитетних слатких и сланих пецива из Западнобачког округа за домаће и страно тржиште, који ради у сомборској индустријској зони. Почели су пре 24 године, као мала породична фирма за производњу облатни, која се, истичу, константно развијала да би данас имала широк асортиман производа по којима је препознатљива на Старом континету, али и преко океана.

Ово предузеће је пример добре праксе на који начин се упорним радом може унапредити пословање и показатељ је како се високим квалитетом опстаје на тржишту. Спадају међу првих десет извозника из наше земље.

Више од 70 врста смрзнутих слатких и сланих теста и пецива са надевом сомборске фабрике „Мара“ нашли су своје место у земљама региона, Европске уније, али и софистицираних тржишта Аустралије и Канаде. Годишње произведу 3.000 тона робе. Истичу да се само улагањима у квалитетну производњу и технологију уз конкурентне цене може доћи до добрих позиција на тржишту.

„Од пре неколико година увели смо ИФС стандард, који је био захтев да бисмо могли да радимо са трговачким ланцима у Европској унији. То је нама свакако значајно помогло и боље послујемо данас, дефинитивно. Конкуренција у Европској унији је огромна, тамо је сваки наш покушај тежак, али боримо се и упорним радом смо упели да радимо и ширимо се“, изјавио је Радивој Влашкалић, менаџер продаје у „Мара“ Сомбор.

На побољшање извозне стратегије утицао је спој укуса и традиције у њиховим производима, а осим кнедла са шљивама и кајсијама, препознатљиви су по разним врстама пита, бурека и облатни.

„Овде у региону препознатљиви смо по кнедлама са шљивама. Ситуација са радном снагом је као и у свакој другој индустрији, али свакако да успевамо да се боримо са тим“, додао је Радивој.

Из Србије је прошле године 33 компаније извозило смрзнута пецива у вредности 350 милиона евра, наводе у Регионалној привредној комори Сомбор.

„Што се тиче Западнобачког округа, наш једини извозник је фабрика „Мара“, а током прошле године извезли су 45 тона. Они спадају у првих дест извозника када су у питању пекарски смрзнути и термички нетретирани производи у питању“, саопштио је Драган Стевановић, Регионална привредна комора Сомбор.

Многе награде за квалитет красе витрине успешне сомборске фабрике.

Предузеће „Мара“ припада најзначајнијим домаћим поизвођачима и извозницима овог типа робе из Србије. Тренутно запошљавају 70 радника. Сертификовали су систем производње према HACCP, IFS i ISO стандардима.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниSomborska policija uhapsila je A. A.
СледећиVikimedija Srbije

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.