Mašinovođa iz Sombora motociklom obilazi svet i beleži čudesne prizore

Saša Lalić po profesiji mašinovođa motociklom je obišao Jordan, Siriju i Mongoliju, a uz ta putovanja, rodila se i ljubav prema fotografiji. Danas, njegove fotografije krase naslovnice knjiga u Francuskoj, dobijaju nagrade u Londonu, a on i dalje živi u Somboru i vozi lokomotivu.

Vozovi. To je Sašin posao, jer po zanimanju je mašinovođa. Ali vreme na točkovima Saša Lalić provodi i kada nije na poslu, jer putovanjima motociklom posvećuje slobodno vreme.

Oko 100.000 kilometara prešao je motorima, a ona najizazovnija putovanja su Sirija, Jordan, Turska.

„Motorom ja svakako biram puteve kojima niko ne ide, ili se ređe ide. Izbegavam auto puteve i samim tim upoznajem ljude koji nisu tu da mi prodaju nešto, nisu neki trgovci, već obični ljudi koje srećem“, kaže Saša Lalić.

A ti susreti ne samo da su zanimljivi već i iznenađujući. Takav je bio susret na putu između Damaska i Palmire. U pustinji.

„Našli smo se na jednoj raskrsnici u sred pustinje. Pokušavao sam čoveku na engleskom da objasnim da nam pokaže put. Ali bez uspeha i na kraju kaže mom saputniku nećemo nikada od njega ništa saznati, čovek čuva ovce odakle bi znao engleski, kad on odgovara –što ne kažete na srpskom, ja znam srpski. Čovek je studirao u Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu, samo se vratio na selo i odlučio tako da živi“, kaže ovaj Somborac.

Saša je prvo počeo da putuje, a onda je poželeo i da svoja putovanja zabeleži – fotoaparatom. Tako je počeo da fotografiše predele, građevine, ljude. Međunarodne nagrade i izložbe dokaz su da zna prepoznati pravi motiv i pravi trenutak za fotografisanje.

„Nekako je to sve počelo sa zalascima sunca i slikanjem cveća, ali sam posle počeo da tražim neki momenat koji je spontan, da ne bi bilo glume. Prošle godine sam osvojio prvo mesto na takmičenju u Njižnjem Novgorodu pa su mi tamo izložene fotografije. Možda je najznačajnije što sam ušao među prvih 50 na Sony World Photogpaphy Award takmičenju u kategoriji ulične fotografije i fotografija mi je izložena u Sommerset House u Londonu“, kaže Saša.

Sašine fotografije su na naslovnim stranama knjiga štampanim u Francuskoj i Nemačkoj, ali i na naslovnoj strani turističkog vodiča Crne Gore. Fotografija i putovanje biće još.

„Imam neki plan da, pre nego što dovedu demokratiju u Iran odem tamo motorom, da odem u Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan i tako neke zemlje gde bi voleo da vidim dok ne dođe i kod njih globalizacija“, kaže na kraju razgovora.

Pred Sašom Lalićem je još mnogo izazova, ali njegov motor i fotoaparat spremni su.

rtv.rs

ПретходниIzložba fotografija „Priče iz radionice“
СледећиPrvenstvo države

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.