Медицински део Штаба тражи закључавање, одлука наредних дана

Танјуг (Раде Прелић)

Медицински део Кризног штаба затражио је данас на седници да се уведе потпуно закључавање, бар на седам до 10 дана, а коначна одлука биће донета кроз неколико дана, пренео је новинарима после седнице покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић.

“Бележи се повећање броја заражених и оно што је медицински део штаба предложио данас, је да се максимално спречи могућност свих контаката, једино кроз вид ванредног стања, односно полицијског часа. То виде као могућност за решење ситуације у којој се налазимо”, рекао је Гојковић.

Он је навео да је став тог дела штаба “јасно и децидно” да би у овом тренутку то било најцелисходније решење, без улажења у то какве би последице “локдаун” изазвати.

Гојковић је истакао да је остало да се чланови Штаба састану у “следећих дан, два” поново, да се до тада обаве различите консултације и да се затим донесе одлука адекватна и најбоља за све.

“Апсолутно морамо водити рачуна о јавном здрављу, интересу наших грађана, и здравља, али се морамо водити и мишљу како ћемо као држава након годину дана у свему овоме, да поднесемо не само економски, него и у осталим аспектима, социолошки, психолошки, ментално, евентуално нови ‘локдаун'”, рекао је Гојковић.

Он је поновио да је једна од опција коју у овом тренутку предлаже медицински део Кризног штаба, као кључну за смањење броја заражених, полицијски час.

Каже да је то једини начин да се спрече контакти, бар на седам до 10 дана, јер, истиче, скраћење радног времена угоститељских објеката или њихово затварање неће смањити број новозаражених.

Истиче да ће тада поједини организовати кућне журке, што, додаје, неће бити могуће контролисати, осим увођењем полицијског часа.

Као лекар и члан медицинског дела Кризног штаба, Гојковић је рекао да поштује тај захтев струке.

“Јасно ми је да је велико оптерећење на здравствени систем. Дуго времена је здравствени систем пред озбиљним изазовом и већ годину дана раде на граници издржљивости. Још увек имамо добар одговор здравственог система на све то”, рекао је Гојковић.

Међутим, он указује да када је реч о увођењу полицијског часа важно сагледати и друге аспекте, као што су економски, психилошки, социјални…

Због тога, истиче, у читавом Кризном штабу има разлога за и против полицијског часа и додаје да ће се у наредном периоду одржати консултације како да се изађе у сусрет медицинском делу.

Висок број новозаражених, каже Гојковић, утиче и на даљи процес вакцинације.

“Уколико имамо повећан број оболелих, не можемо да вакцинишемо људе”, указао је Гојковић.

Истакао је да епидемиолошка ситуација зависи од поштовања мера, а да ли ћемо поштовати мере, каже, зависи од нас самих и додаје да ће се поштовање мера видети кроз бројке.

Гојковић је указао да је и даље непоштовање мера приметно, јер је током викенда затворено 44 објеката на територији Србије због кршења мера, а проблем, каже, представљају и кућна окупљања.

Упитан да ли се на данашњој седници разговарало о могућем пооштравању казни за оне који крше мере, Гојковић је одговорио да је и то била тема.

Гојковић: У Врању нешто не иде како треба

Гојковић је најавио да ће сутра посебан тим Министарства здравља посетити Врање, како би установили због чега постоји велики број новозаражених.

Гојковић је, након седнице Кризног штаба, казао да на иницијативу премијерке Ане Брнабић у Врање иде посебна екипа да реши проблем.

“Имамо проблем са ситуацијом у којој на дуги временски период и по апсолутним бројевима имамо огроман број заражених пацијената. Ту се нешто не догађа како треба”, подвукао је он.

Упитан који број болница се вратио у ковид систем, Гојковић је указао да је сваки дан све већи број болесника у Србији, а тиме се и повећава удео у болничким капацитетима.

Што се Београда тиче, пренео је да капацитети болнице у Батајници нису потпуно попуњени, а да је исто и са ковид болницом у Крушевцу.

“Наравно ако се повећава број болесника повећаваће се и број лежећих пацијената за ковид”, закључио је он.

Весић: Сектор услуга ради до 20 сати до краја радне недеље

Од данас је радно време компанија које раде у сектору услуга поново до 20 сати и тако ће бити целе радне недеље, а Кризни штаб ће поново заседати у четвртак или петак, када ће се анализирати епидемиолошка ситуација, изјавио је за Танјуг заменик градоначелника Горан Весић.

“Задовољан сам јер је сектору услуга омогућено да ради. Србија је нашла баланс између заштите здравља и заштите економије”, рекао је Весић након данашње седнице Кризног штаба.

Он је поновио да је став Града Београда да постојеће мере треба стриктно поштовати и да нове рестрикције неће донети боље резултате.

Извор: Танјуг


ПретходниМИНИСТАР ЗА ДЕМОГРАФИЈУ И БРИГУ О ПОРОДИЦИ ПОСЕТИО СОМБОР
СледећиПолиција у Сомбору у суботу поподне казнила 50 возача

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.