Medijacijom do rešenja sporova u Somboru

medijacija-sud-sombor-sporovi

U Osnovnom sudu Sombor preduzeti su konkretni koraci i potpisani dokumenti kojim će startovati Info služba za medijaciju u rešavanju sporova. Ovo će doprineti bržem i efikasnijem rešavanju procesa, ali i doprineti rastrećenju rada sudija.

Medijacija će za oko mesec dana biti dostupna u Somboru, kao kvalitetan i alternativan način rešavanja sporova pre pokretanja sudskog postupka navode u sombroskom sudu, gde će raditi info služba za medijaciju, i dodaju da će se brže, bez velikog broja ročišta i jeftinije rešavati sporovi.

„Naš cilj je da mi ovde građanima dajemo informacije, da ih uputimo na mediajtora i da građani dobiju potpunu infomraciju o tome kako mogu da učestvuju u tom postpuku i kako da dođu do krajnjeg cilja, a to je zaključenje sporazuma. Mi ovde imamo sporova koji se vode za 130 dinara – verovali ili ne, a to sigurno nije cilj da se jedna država opptereti tolikim brojem predmeta. Za samo jedan predmet mi angažujemo saradnike, zapisničara, radnike pisarnice i bukvalno ceo sistem se pokreće za 130 dinara. Smatramo da to nije cilj pravosuđa, a mi smo svi preopterećeni“, kaže Nada Fridrih, rukovodilac Info službe za medijaciju i sudija u Osnovnom sudu Sombor.

„Sudski postupci traju tri do pet godina ili više, vi morate da odlazite na sud, da se saslušavate i suočavate sa drugom stranom, predlažete svedoke i u nekoj ste neizvesnosti kako sve to može da se reši, koliko će da traje..Na ovaj način, pre nego što se pokrene sudski postupak ili na njegovom samom početku pokušavate da i uspešno rešavate svoj spor i izbegavate samo učestvovanje u sporu. Mi želimo da iskustva Osnovnog suda u Nišu i Beogradu, i drugu praksu sa sudovima koji to već rade podelimo sa kolegama u Somboru“, dodaje Nebojša Đuričić, predsednik Upravnog odbora Forum sudija Srbije.

„Sudovi su preopterećeni, jer imamo jako mnogo sporova, pogotovo na građanskoj referadi sudije jednostavno ne mogu da se izvuku i da zakazuju, pa zakazuju na svakih deset ili petnaest minuta novo suđenje, što je katarstrofa. To je nama nepodnošljivo, kako za nas tako i za stranke. Postoje neki sporovi koji su minormni, vode se sporovi za par stotina dinara, za hiljadu dinara i svi takvi sporovi se mogu rešiti medijacijom. Takvi sporovi ne bi opteretili sudove, a ni budžet Srbije“, napominje Aleksandra Medurić Kalčan, predsednica Osnovnog suda u Somboru.

U somborskom sudu kažu da ima dovoljno medijatora, koji će biti na raspolaganju za preporučene predmete. Sporazum kroz medijaciju može imati snagu izvršne isprave, a u poređenju sa redovnim troškovima sudskog postupka, u zavisnosti od vrednosti spora jeftiniji je od 35 do 60 odsto.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниVelika akcija kontrole saobraćaja, u četvrtak će se 24 sata meriti brzina kretanja
СледећиRekonstrukcija obilaznice od Apatina do Staparskog puta

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.