Medijsko putovanje Gornjim Podunavljem

gornje_podunavlje_bezdan_monostor

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ kao deo UNESKO rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ bio je domaćin dvodnevnog medijskog putovanja na „ostrvce“, okruženo rečnim tokovima Dunava i kanala, ritskim šumama i plodnim oranicama, koji do danas ponosno čuva svoju bogatu tradiciju.

Upoznavanje sa prirodnim staništima, biljnim i životinjskim svetom, podunavskim kulturnim i gastronomskim nasleđem samo su deo bogatog dvodnevnog programa Medijskog putovanja namenjenog predstavnicima beogradskih, novosadskih i lokalnih medijskih kuća.

„Ja sam najviše pod utiskom kako su sve ustrojili, upriličili u jedinstvenu ponudu gde ljubitelji prirode mogu da vide i više nego što su zamislili“, ispričao je Neven Ristić, saradnik portala Soinfo.

„Ono što smo mogli da vidimo u okviru organizovanog programa su zanati koji postepeno izumiru kao što je, recimo, gradnja čamaca. Nismo mogli sve da vidimo, tu živi rečna meduza, ima dosta rakova, na putu smo videli divlje svinje“, rekla je Jelena Ćirić, iz „Nacionalne geografije“.

„Ovde čovek može da dođe i da uživa samo u prirodi, da pešači, vozi bicikli… Imaju ovde i puno manifestacija. Mislim da je ovo jedna regija, možda jedna od vodećih u Vojvodini“ , ispričao je Mihajlo Berček, glavni i odgovorni urednik „Top Srbija“ .

„Bačko Podunavlje“ poznato i kao „Evropski Amazon“, i Svetski fond za prirodu u partnerstvu sa Coca-Cola sistemom realizuje višegodišnji projekat revitalizacije vlažnih staništa na lokalitetu Štrbac i obnavlja ekološke funkcije bara Semenjača i Šarkanj.

„Koncept rezervata biosfere podrazumeva suživot ljudi i prirode. Nije bilo poenta samo obnoviti ova staništa za biljke i životinje nego i upravo i za ljude. Radimo na projektima ekoturizma, posmatranja ptica i na nominaciji budućeg rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u pet zemalja“, objasnila je Duška Dimović iz Svetske organizacije za prirodu.

„Ono što mi danas predstavljamo ljudima je upravo kulturno nasleđe i bogatstvo u našim naseljenim mestima i naravno, prirodne lepote. Cilj ovog druženja je da se sve ovo, za početak, predstavi medijima, a potom i široj javnosti“, rekla je, u ime domaćina, Zdenka Mitić, sekretar MZ Bački Monoštor.

Tokom „Medijskog putovanja“ gostima je upriličena vožnja brodićem Velikim Bačkim kanalom, poseta pčelarskoj učionici, etno kući „Mali Bodrog“ i školi na reci. Ovaj rezervat biosfere, kako je zaključeno, daje mogućnosti razvoju novih delatnosti kao i ruralnom razvoju kroz eko turizam.

rtv.rs

ПретходниKakav je kvalitet vode u Somboru?
СледећиSombor | Top 10 u gradovima Srbije

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.