MEĐUNARODNI BICIKLISTIČKI FESTIVAL EVROPSKI AMAZON

Grad Sombor je regionalni koordinator na realizaciji projekta Amazon of Europe Bike Trail – Biciklistička ruta Evropski Amazon”.

Projekat je odobren u drugom pozivu, od strane “Interreg Danube Transnational Programme”, na ukupan iznos od 3.200.000,00 evra, od čega je za grad Sombor opredeljen iznos od 135.000,00 evra. Realizacija projekata traje 36 meseci.

U bliskoj budućnosti, ova regija će postati prvi UNESCO prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže u pet zemalja. U cilju ponude održivog načina korišćenja gotovo 1.000.000 hektara veoma vrednog prirodnog i kulturnog predela, 25 partnera su započeli projekat “Amazon of Europe Bike Trail- Biciklistička ruta Evropski Amazon,”.

“Biciklistička ruta Evropski Amazon,” je prvi projekat koji povezuje pet zemalja i stvara model za održivi ekonomski razvoj ove regije, istovremeno štiteći prirodno i kulturno nasleđe. Projekt povezuje 15 projektnih partnera i 10 pridruženih partnera u cilju stvaranja modela za održivu mobilnost u budućem prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže u gore navedenih pet zemalja.

Pored razvoja turističke ponude, projekat će ojačati kooperaciju između pojedinih zaštićenih područja u okviru planiranog prekograničnog rezervata biosfere, doprinoseći njegovoj sveukupnoj uspešnosti. Projekat “Biciklistička ruta Evropski Amazon,” će takođe služiti kao platforma za održivi razvoj područja u okviru zaštićenih zona, čineći region Mura-Drava-Dunav prirodnom destinaciojom za odmor.

U cilju razvoja projekta “Biciklistička ruta Evropskog Amazona,” kao uspešnog održivog proizvoda i jedinstvenog brenda, 15 organizacija sa ovog područja, na kojem živi oko milion stanovnika, ustanovljava organizacioni i informacioni sistem, što će na kraju rezultirati u stvaranju zajedničkog proizvoda sa jasnom i jedinstvenom ponudom ovih čudesnih predela.

Zasnovana na prirodno orijentisanom vodiču za posetioce, postojeće biciklističke rute će biti povezane i opremljene infrastrukturom (odmarališta, info table, znakovi, stajališta), stvarajući time više od 1400 km zajedničke biciklističke rute sa obe strane reke Mure, Drave i Dunava.

Pozivamo vas da nam se pridružite na biciklističkom događaju, u sklopu Međunarodnog biciklističkog festivala (avgust-oktobar 2019.), u Somboru (Sombor/Bački Monoštor, 05. oktobar) sa početkom u 10 časova. Pridružite nam se u avanturi na biciklističkoj stazi uz Evropski Amazon! Detalji oko programa biće naknadno objavljeni.

Međunarodni biciklistički festival Evropski Amazon se održava od avgusta do oktobra 2019. godine na području prvog 5-državnog UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kroz jedanaest biciklističkih događaja u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

„Biciklistička ruta Evropski Amazon“ je projekat koji je odobren u okviru Dunavskog transnacionalnog programa koji kroz saradnju organizacija iz pet zemalja ima za cilj uspostaviti međunarodno prepoznati i održivi cikloturistički proizvod na području budućeg 5-državnog UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (TBR MDD).

Dodatne informacije o datumima održavanja Međunarodnog biciklističkog festivala možete pronaći na službenom Facebook događaju.

Međunarodni biciklistički festivali u okviru projekta održavaju se na sledećim područjima:

 • Velika Polana, Slovenija
 • Bad Radkersburg, Austrija
 • Međimurska županija, Hrvatska
 • Virovitičko-podravska županija, Hrvatska
 • Osijek, Hrvatska
 • Koprivničko-križevačka županija, Hrvatska
 • Zalska županija, Mađarska
 • Nacionalni park Balaton, Mađarska
 • Šomođska županija, Mađarska
 • Sombor, Srbija
 • Apatin, Srbija

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekat „Biciklistička ruta Evropski Amazon“ sufinansira se u okviru Dunavskog Transnacionalnog programa Evropske unije (ERDF i IPA fondovi). Realizacija projekta je počela 1. juna 2018. godine i traje do 31. maja 2021 godine. Ukupna vrednost projekta je 3,176,000.00 evra, podeljenih između 15 partnera.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenim stranicama, Facebooku (#AoEbiketrail) ili YouTube kanalu. Ako želite primati sve novosti vezane za projekat, pozivamo vas da se pretplatite na službeni newsletter.

Pozive za medije na srpskom možete preuzeti ovde i engleskom ovde.

ПретходниBeograđanin već 15 godina leto provodi na Velikom bačkom kanalu
СледећиRASPISAN KONKURS ZA DODELU PRIZNANJA „AVRAM MRAZOVIĆ“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.