MEĐUNARODNI BICIKLISTIČKI FESTIVAL EVROPSKI AMAZON


Grad Sombor je regionalni koordinator na realizaciji projekta Amazon of Europe Bike Trail – Biciklistička ruta Evropski Amazon”.

Projekat je odobren u drugom pozivu, od strane “Interreg Danube Transnational Programme”, na ukupan iznos od 3.200.000,00 evra, od čega je za grad Sombor opredeljen iznos od 135.000,00 evra. Realizacija projekata traje 36 meseci.

U bliskoj budućnosti, ova regija će postati prvi UNESCO prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže u pet zemalja. U cilju ponude održivog načina korišćenja gotovo 1.000.000 hektara veoma vrednog prirodnog i kulturnog predela, 25 partnera su započeli projekat “Amazon of Europe Bike Trail- Biciklistička ruta Evropski Amazon,”.

“Biciklistička ruta Evropski Amazon,” je prvi projekat koji povezuje pet zemalja i stvara model za održivi ekonomski razvoj ove regije, istovremeno štiteći prirodno i kulturno nasleđe. Projekt povezuje 15 projektnih partnera i 10 pridruženih partnera u cilju stvaranja modela za održivu mobilnost u budućem prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže u gore navedenih pet zemalja.

Pored razvoja turističke ponude, projekat će ojačati kooperaciju između pojedinih zaštićenih područja u okviru planiranog prekograničnog rezervata biosfere, doprinoseći njegovoj sveukupnoj uspešnosti. Projekat “Biciklistička ruta Evropski Amazon,” će takođe služiti kao platforma za održivi razvoj područja u okviru zaštićenih zona, čineći region Mura-Drava-Dunav prirodnom destinaciojom za odmor.

U cilju razvoja projekta “Biciklistička ruta Evropskog Amazona,” kao uspešnog održivog proizvoda i jedinstvenog brenda, 15 organizacija sa ovog područja, na kojem živi oko milion stanovnika, ustanovljava organizacioni i informacioni sistem, što će na kraju rezultirati u stvaranju zajedničkog proizvoda sa jasnom i jedinstvenom ponudom ovih čudesnih predela.

Zasnovana na prirodno orijentisanom vodiču za posetioce, postojeće biciklističke rute će biti povezane i opremljene infrastrukturom (odmarališta, info table, znakovi, stajališta), stvarajući time više od 1400 km zajedničke biciklističke rute sa obe strane reke Mure, Drave i Dunava.

Pozivamo vas da nam se pridružite na biciklističkom događaju, u sklopu Međunarodnog biciklističkog festivala (avgust-oktobar 2019.), u Somboru (Sombor/Bački Monoštor, 05. oktobar) sa početkom u 10 časova. Pridružite nam se u avanturi na biciklističkoj stazi uz Evropski Amazon! Detalji oko programa biće naknadno objavljeni.

Međunarodni biciklistički festival Evropski Amazon se održava od avgusta do oktobra 2019. godine na području prvog 5-državnog UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kroz jedanaest biciklističkih događaja u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

„Biciklistička ruta Evropski Amazon“ je projekat koji je odobren u okviru Dunavskog transnacionalnog programa koji kroz saradnju organizacija iz pet zemalja ima za cilj uspostaviti međunarodno prepoznati i održivi cikloturistički proizvod na području budućeg 5-državnog UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (TBR MDD).

Dodatne informacije o datumima održavanja Međunarodnog biciklističkog festivala možete pronaći na službenom Facebook događaju.

Međunarodni biciklistički festivali u okviru projekta održavaju se na sledećim područjima:

 • Velika Polana, Slovenija
 • Bad Radkersburg, Austrija
 • Međimurska županija, Hrvatska
 • Virovitičko-podravska županija, Hrvatska
 • Osijek, Hrvatska
 • Koprivničko-križevačka županija, Hrvatska
 • Zalska županija, Mađarska
 • Nacionalni park Balaton, Mađarska
 • Šomođska županija, Mađarska
 • Sombor, Srbija
 • Apatin, Srbija

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekat „Biciklistička ruta Evropski Amazon“ sufinansira se u okviru Dunavskog Transnacionalnog programa Evropske unije (ERDF i IPA fondovi). Realizacija projekta je počela 1. juna 2018. godine i traje do 31. maja 2021 godine. Ukupna vrednost projekta je 3,176,000.00 evra, podeljenih između 15 partnera.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenim stranicama, Facebooku (#AoEbiketrail) ili YouTube kanalu. Ako želite primati sve novosti vezane za projekat, pozivamo vas da se pretplatite na službeni newsletter.

Pozive za medije na srpskom možete preuzeti ovde i engleskom ovde.


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.