Ministarstvo: Uzurpacija državne zemlje se ne toleriše

uzurpacija

Najveće površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koristile su se protivzakonito u Temerinu, Novom Bečeju, Apatinu, Novom Sadu i Kikindi, navode za RTV u Ministarstvu poljoprivrede, a ovaj problem i dalje postoji i u Somboru, ali i drugim opštinama. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se uzurpacija državne zemlje ne toleriše, pa je tako od 2019. do polovine ove godine podneto 245 krivičnih prijava.

Obavljanjem kontrole pravnog osnova za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, republička poljoprivredna inspekcija je utvrdila da se tokom agroekonomske 2020/2021. godine bez pravnog osnova koristilo više od 2.100 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Poljočuvarske službe u Zapadnobačkom okrugu intenzivno sprovode kontrole protivzakonitog korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta, a u Somboru je već skinut prinos ječma sa oko hektara površine uzurpiranih parcela.

Predrag Džomba, Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Somboru: „Što se tiče prošle godine usev je skinut sa ukupne površine od 13 hektara, pri čemu je prihodovano oko milion dinara, što se deli na republički, pokrajinski i gradski budžet. Putem vansudskih poravnanja, od lica koja su izvršila bespravno korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta, naplaćen je trostruki iznos, te je u gradski budžet prihodovano oko 400.000 dinara“.

Goran Trivić, koordinator poljočuvarske službe: „Nalazimo se u opštinama Sombor, Odžaci, Apatin, Bač, Bački Petrovac i čuvamo ta polja. Uviđa se da kazne doprinose tome da se uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta polako smanjuje, jer velike su kazne, mislim da uviđaju da im se to ne isplati“.

Do sada su 23 lokalne samouprave u Vojvodini sprovele postupak skidanja i prodaje bespravno zasnovanog useva na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini.

Goran Trivić, koordinator poljočuvarske službe: „U Apatinu ranije nije radila poljočuvarska služba, a poslednje dve godine smo tamo mi. Prošle godine je bila korona, pa je sve nekako bilo drugačije, a ove godine smo se baš usmerili na Apatin i našli smo dosta uzurpiranih parcela državnog poljoprivrednog zemljišta. Većinom u Apatinu uzurpatori seju strna žita i soju, pošto je tamo takav teren pogodan za te useve“.

Predrag Đžomba, Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Somboru: „Ove godine je grad Sombor imao čak tri kruga javnog nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, tako da se povećao legalan zakup što je direktno uticalo da budu smanjene površine koje se bespravno koriste, ali svaka godina je drugačija. U suštini, uzurpatori nemaju ništa od toga, jer trostruki iznos koji se plaća za bespravno korišćenje je 1.560 evra, tako da se to zaista nikome ne isplati“.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršena krivična dela protivpravnog zauzimanja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, u Ministarstvu poljoprivrede za RTV kažu da je inspekcija nadležnim tužilaštvima 2019. godine podnela 104 krivične prijave, prošle godine podneto je 99, a tokom ove godine 42 krivične prijave.

Krivični zakonik propisuje novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine kojom će se kazniti učinilac koji protivpravno zauzme tuđe zemljište a ako je zauzeto zemljište deo nacionalnog parka ili drugog zemljišta sa posebnom namenom, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниNEVREME PONOVO OŠTETILO SOMBORSKA STABLA! PUNE RUKE POSLA ZA DEŽURNE EKIPE
СледећиApatin i Sombor pogodilo nevreme praćeno gradom veličine lešnika

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.