Mladi somborski modelari kroz igru sklapaju modele aviona

Modelarska sekcija Aero – kluba Sombor postoji od davne 1946. godine i danas je jedina u Zapadnobačkom okrugu koja okuplja mlade modelare. Igra, razvijanje sposobnosti i usavršavanje tehničkih saznanja samo su deo veština koje nauče učenici sklapajući modele različitih aviona.

Šmirgla, stega i skalpel samo su deo alata koje koriste modelari somborske sekcije. Da bi se uradio jedan model aviona potrebno je od tri dana do dva meseca strpljivog majstorskog rada, a sve zavisi od dimenzija.

Šesnaestogodišnji Vladimir Volić iz Stapara autobusom dolazi na časove modelarske sekcije poslednje četiri godine. Deo koji najviše voli da pravi su krila aviona, koja su i najveći problem za izradu.

„Moj ujak bio je padobranac i uz njega sam zavoleo sve što ima veze sa vazduhoplovstvom i modelarstvom. Avione koje izrađujemo puštamo na otvorenom tako što koristimo sajlu ili snagu ruke“, kazao je Vladimir Volić, modelar u sekciji Aero-kluba Sombor.

Ivona Živković ima trinaest godina i do sada je sklopila desetak aviona. Ističe da ovaj hobi ne bi zamenila nekim drugim, jer su iskustva sa takmičenja posebna draž modelara.

„Moj deda se bavio ovim sportom, a jednom kada smo otišli na livadu, deda je pustio aviončić i tada me je modelarstvo zainteresovalo. U modelarstvu je sve osetljivo, pa morate imati osetljive prste. Moji drugovi misle da gubim vreme na ovoj sekciji, a meni je to baš zanimljivo“, saopštila je Ivona Živković, modelar u sekciji Aero-kluba Sombor.

I ako je modelarska sekcija „Aero – kluba“ Sombor jedina u Zapadnobačkom okrugu, u njoj ima samo dvadesetak članova, jer trend zainteresovanosti dece opada.

„To su deca koja vole nešto rukama da rade, a radeći to oni pretaču svoju misao kroz ruke i prste na primer skalpelom kojim obliku rebra za avion“, saopštio je Svetozar Jovin, srpski vazduhoplovni modelar u modelarskoj sekicji „Aero – kluba“ Sombor.

Skice, šeme i delovi finog drveta prolaze kroz njihove vešte ruke da bi sačinili model, koji leti u zatvorenom i na otvorenom prostoru, pa svima koji žele da se oprobaju u ovome, poziv da zakorače u svet modelarstva je otvoren.

Izvor: rtv.rs

ПретходниOdržan javni sparing
Следећи„Fintel Energija A.D.“ gradiće u Vojvodini najveću vetroelektranu u Evropi „Maestrale Ring“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.