Млади сомборски моделари кроз игру склапају моделе авиона


Моделарска секција Аеро – клуба Сомбор постоји од давне 1946. године и данас је једина у Западнобачком округу која окупља младе моделаре. Игра, развијање способности и усавршавање техничких сазнања само су део вештина које науче ученици склапајући моделе различитих авиона.

Шмиргла, стега и скалпел само су део алата које користе моделари сомборске секције. Да би се урадио један модел авиона потребно је од три дана до два месеца стрпљивог мајсторског рада, а све зависи од димензија.

Шеснаестогодишњи Владимир Волић из Стапара аутобусом долази на часове моделарске секције последње четири године. Део који највише воли да прави су крила авиона, која су и највећи проблем за израду.

“Мој ујак био је падобранац и уз њега сам заволео све што има везе са ваздухопловством и моделарством. Авионе које израђујемо пуштамо на отвореном тако што користимо сајлу или снагу руке”, казао је Владимир Волић, моделар у секцији Аеро-клуба Сомбор.

Ивона Живковић има тринаест година и до сада је склопила десетак авиона. Истиче да овај хоби не би заменила неким другим, јер су искуства са такмичења посебна драж моделара.

“Мој деда се бавио овим спортом, а једном када смо отишли на ливаду, деда је пустио авиончић и тада ме је моделарство заинтересовало. У моделарству је све осетљиво, па морате имати осетљиве прсте. Моји другови мисле да губим време на овој секцији, а мени је то баш занимљиво”, саопштила је Ивона Живковић, моделар у секцији Аеро-клуба Сомбор.

И ако је моделарска секција “Аеро – клуба” Сомбор једина у Западнобачком округу, у њој има само двадесетак чланова, јер тренд заинтересованости деце опада.

“То су деца која воле нешто рукама да раде, а радећи то они претачу своју мисао кроз руке и прсте на пример скалпелом којим облику ребра за авион”, саопштио је Светозар Јовин, српски ваздухопловни моделар у моделарској секицји “Аеро – клуба” Сомбор.

Скице, шеме и делови финог дрвета пролазе кроз њихове веште руке да би сачинили модел, који лети у затвореном и на отвореном простору, па свима који желе да се опробају у овоме, позив да закораче у свет моделарства је отворен.

Извор: ртв.рс


ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.