Mladi u Srbiji: Pretežno evroskeptični, ne zanima ih politika

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan mladih, a najnovije istraživanje koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) pokazuje da mladi dominantno misle da spoljna politika Srbije treba da se orijentiše ka Rusiji, a ne ka Evropskoj uniji.

Istraživanje je pokazalo da mladi gube interesovanje za politiku i praćenje bilo kakvih političkih događaja, te da sve više njih misli da nemaju nikakav uticaj na donošenje odluka, rekao je generalni sekretar KOMS-a Stefan Đorđević na konferenciji u Beogradu.

„Šest od deset mladih osoba želi da ode iz Srbije. Kao paradoks imamo situaciju da, bez obzira na izražen evroskepticizam kod mladih, kada ih pitamo gde žele da odu, 50 odsto njih kaže da su to zemlje zapadne Evrope, što jasno pokazuje da znaju koje su vrednosti EU, ali zbog načina na koji se u našoj zemlji proces integracija ka EU predstavlja i koristi za dnevnopolitičke svrhe, mladi gube poverenje u ceo sistem“, rekao je Đorđević.

Naveo je da je položaj mladih u našoj zemlji nepovoljan i dodao da su skoro svi negativni trendovi koji su uočeni od kada je KOMS počeo da sprovodi istraživanje o mladima, 2017. godine, dodatno pogoršali.

Naveo je da je u Srbiji sve više mladih izloženo nasilju i da čak 27 odsto njih smatra da nasilje može biti opravdano, te da posebno zabrinjava činjenica da je taj procenat porastao za skoro osam odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje o položaju i potrebama mladih u Srbiji sprovedeno je od maja do jula ove godine, a v.d. predsednika Upravnog odbora KOMS-a Samedin Rovčanin podseća da ta organizacija već treću godinu objavljuje izveštaj o položaju mladih.

On smatra da bi nadležni koji se bave pitanjima mladih u našem društvu trebalo da budu odgovorniji i odlučniji i ističe da je najvažnije da postoji sistemska briga o mladima jer se jedino na takav način mogu rešiti njihovi problemi.

Generalna Skupština UN ustanovila je 12. avgust kao Međunarodni dan mladih, a u Srbiji se slavi od 2007. godine.

Taj dan se obeležava sa ciljem da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

rtv.rs

ПретходниVOZAČI, OD PONEDELJKA RIGOROZNA KONTROLA SAOBRAĆAJNE POLICIJE!
СледећиSomaraton šampionski u Kanjiži!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.