Mobilna aplikacija „Psihofon“ protiv stresa i tuge

psihofon

Svakodnevna praksa pokazuje da Subotičani najčešće traže pomoć psihologa zbog dugotrajnog lošeg raspoloženja, preplavljujuće tuge, intenzivnog stresa, anksioznosti i niskog samopouzdanja.

Psihološki centar „ProAktiva“ iz Subotice zbog toga je pokrenuo besplatnu mobilnu aplikaciju „Psihofon“.

Kako obezbediti sredstva za život, ispuniti očekivanja porodice, prijatelja, poslovnih kolega i nadređenih, sve stići, a sačuvati malo vremena i za sebe i zadržati vedar pogled na život?

Za mnoge je to težak zadatak, naročito uz izazove u doba pandemije.

„Kada ujutro ustanem, prvo o čemu razmišljam dok pijem jutarnju kafu je briga da li ću imati novca da kupim hranu i platim račune. Naravno, zbog toga sam stalno pod stresom i pun nervoze“, kaže jedan Subotičanin.

Njegova sugrađanka priznaje da nije lako savladavati svakodne brige, ali ističe da joj snagu daju bližnji.

„Verujem da su protekle dve godine svima bile stresne. Meni jesu, ali uz prijatelje i porodicu uvek nađem način da se opustim i popravim raspoloženje, a time i zdravlje“, kaže ova nasmejana Subotičanka.

Onima koji nemaju nekoga bliskog sa kim mogu da podele breme svakodnevnih briga, sve češće je potrebna pomoć psihologa.

„Od kako je počela pandemija, možemo da kažemo da se građani više obraćaju za psihološku pomoć. Najčešći razlog za to su simptomi strepnje, brige, anksioznosti, „lebdećeg straha“, lošeg raspoloženja, tuge i stresa koji može da se trasformiše i u psihosomatske tegobe, osećaj nemoći i praznine“, objašnjava dr Jasmina Knežević, psiholog Psihološkog centra „ProAktiva“ u Subotici.

Kao odgovor na povećanu potrebu građana za očuvanjem mentalnog zdravlja, Psihološki centar „ProAktiva“ iz Subotice je na android platformu postavio besplatnu mobilnu aplikaciju „Psihofon“.

„Aplikacija je napravljena kao odgovor na četiri najčešća simptoma zbog kojih nam se građani obraćaju za pomoć. To su anksioznost, tuga, stres i nisko samopouzdanje. Nalazi se na „Play store“ prodavnici i može se besplatno preuzeti. Sadrži test za dijagnostiku tegoba i konkretne vežbe koje pomažu da se ublaže simptomi. Sve to ne može da zameni stručnu pomoć, ali svakako može da pruži prvu psihološku pomoć“, objašnjava psiholog dr Jasmina Knežević, članica tima koji je učestvovao u osmišljavanju mobilne aplikacije „Psihofon“.

Vera u sebe i svest o tome da je svaki problem prolazan i rešiv, daju snagu u borbi protiv životnih nedaća, a ukoliko je ponestane, besplatna mobilna aplikacija „Psihofon“ pokazala se kao odlična podrška u nastojanju da se povrati optimizam i unapredi mentalno zdravlje.

 Izvor: RTV (Rada Stajić)

ПретходниIzgradnja brze saobraćajnice Kikinda – Sombor
СледећиU Somboru lane prikupljeno 10 tona poljoprivrednog otpada

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.