Modelarstvo – ljubav iz školskih dana

Žarko Vlaškalić iz hobija i ljubavi modelar je brodova. Bila je to ljubav još iz vremena školskih dana, kojoj se vratio tek pre dvedesetak godina. Do sada je napravo je 25 modela brodova iz raznih istorijskih perioda.

Žarko je u somborskom hotelu Internacion priredio prvu samostalnu izložbu, a želja mu da otvori muzej mapa i brodova.

Sigurna ruka, strpljenje i upornost to je ono što je potrebno da bi se sati i sati proveli uz maketu broda i tako mesecim. Za školski brod Jadran Žarku je trebalo više od osam meseci. A uz taj brod dnevno je provodio i po deset sati.

„Na brodu je 365 koturača, koliko dana toliko koturača, više je od deset hiljada delova, oko 1.000 metara kanapa je provučeno kroz njega“, pojašnjava Žarko Vlaškalić.

Izrada broda počinje od nabavke plana. Zatim se izrađuju delovi, isecaju, oblikuju, lepe. Sve se radi ručno, alata uglavnom nema pa je Žarko potreban alat sam napravio, a poslužili su žbice od bicikla delovi od hemijske olovke, šipke od kišobrana.

„Nekada dođe do zasićenja pa napravim dan, dva, pa i nedelju dana pauze i onda se opet vratim brodu, jednostavno nešto me vuče. A kada je brod gotov mogu danima, pa i nedeljema sedeti i gledati šta sam ja to napravo“, kaže Vlaškalić.

Iako su u Žarkovoj kolekciji osim broda Jadran i čuveni brod Baunti i još dvadesetak brodova koji su ostavili trag u određenim epohama san mu je jedan jedinstven brod.

„Želja mi je da uradim maketu broda Ptolomeja IV koji ima 2.400 vesala“, kaže Vlaškalić.

Međutim, plan za izradu tog broda ne postoji pa će ukoliko krene u njegovu izradu mnogo toga morati uraditi sam. Želi ovaj somborski modelar i da otvori Kuću plovidbe i mapa. Bilo bi to mesto gde bi se mogle pogledati makete brodovi, ali i naučiti osnove brodskog modelarstva.

ПретходниJavni sparing
СледећиOprema za slepe i slabovide uručena u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.