Mogu li gliste doneti zaradu?

Uzgoj kalifornijskih glista od hobija može postati i profitabilan posao, otkriva Somborac,koji je prilikom istraživanja na internetu, kakav bi to bio hobi koji može da donese i zaradu, video priču o uzgoju kalifornisjkih glista koje proizvode humus kao osnovno đubrivo za sve povrtarske kulture.

Proizvodnja visoko kvalitetnog humusa od kalifornijskih glista može biti profitabilan posao u budućnosti, ističe Čaba Farago iz Sombora, koji kaže da farmerski uzgoj nije dovoljno rasprostranjen u našoj zemlji. Ovo je za njega pokušaj da proizvede glistenjak koji se najviše upotrebljava u proizvodnji cveća, povrća i voća, te vidi sebe za nekoliko godina i kao izvoznika. Litar glistenjaka je 12 dinara kod nas, dok je u inostarnstvu skuplji.

„Što se tiče Evrope, glsitenjak je najbolji u Italiji. Oni su tamo i mašine za preradu glistenjaka usavršili, jer je kod njih ta vrsta posla veoma popularna, a kod nas je jedno vreme bilo popularno, a sada sve manje to ljudi radi. Kada bi organski proizvođači počeli više da koriste humus kalifornisjkih glista, onda bi verovatno I mnogima bilo isplativo i zanimljivo da se time bave“, kaže za RTV Farago.

Kalifornijske gliste uzgajaju se u zrelom stajnjaku kojeg razlažu pri ishrani, a ostatak koji ne usvoje u organizmu izbacuju kao humus. Posao nije zahtevan ističe ovaj proizvođač.

„Imao sam sreće da celu priču oko kalifornisjkih glista nađem na internetu i tako počnem ovaj hobi. U početku nisam imao pojma šta to sve uopšte znači. Pre dve godine odlučio sam da kupim dva legla glista koje sam smestio na četiri kvadrata površine, a one su preradile dve tone stajnjaka“, dodaje on.

Čaba napominje da su kalifornijske gliste poput malih farmi u kojoj rade kvalitetni radnici, jer 24 legla godišnje mogu da proizvedu do 15 kubika humusa. Glistenjak kao osnovno đubrivo koristi se kao deo supstrata za proizvodnju rasada i sadnica, kao i za prihranu biljaka tokom cele godine.

Izvor: rtv.rs

ПретходниUmalo novi tripl dabl
СледећиKo su bili somborski plemići?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.