Monografija Zorana Stošića Vranjskog predstavljena u Somboru

U svečanom zdanju somborske Županije predstavljena je Monografija slikara Zorana Stošića Vranjskog, rođenog Vranjanca koji više od šest decenija živi i slika u Somboru.

Bogato ilustrovana Monografija Zorana Stošića Vranjskog, koju je tekstom upotpunio likovni kritičar Sava Stepanov, poklon je slikaru od dva grada – Sombora u kome je proveo 60 godina i Vranja, u kome je rođen.

„Ja je dožviljavam kao jednu zahvalnost tih gradova koji su se dogovorili da naprave ovu monografiju. To je za mene jedan spomenik – da se grad Vranje, moj rodni grad i Sombor, odužuju meni kao slikaru“, kazao je on.

Svoje legate u muzejima Vranja i Sombora, Zoran Stošić Vranjski svake godine dopuni sa desetak slika, tako da legati oba grada broje preko sedam stotina umetničkih dela.

„Povodom 80. rođendana gospodina Stošića, potekla je inicijativa u gradu da se na dostojan način odužimo našem ambasadoru kulture u Somboru, čoveku koji je napravio jedan most između Sombora i Vranja i koji je neizmerno zadužio Vranjance, pre svega muzej u Vranju“, rekao je Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja iz Vranja.

„Njegovom odlukom, i svakako veliko hvala tome da je legat svoj dodelio Gradskom muzeju Sombor, kao i Narodnom muzeju Vranje i svakako, pošto su ti legati sačuvani u muzejima doneta je zajednička odluka da bi gradovi kroz gradske muzeje, obelodanili monografiju koja je upisala njegove tragove i tragopve njegovih dela“, istakao je Peter Mraković, direktor Gradskog muzeja u Sombru.

Vranjski slika više od šezdeset godina i njegova umetnička intuicija je ubedljiva i jasna a pri tome i veoma likovna i po svim pravilima slikarstva.

„Umetnik koji je našao jedan osoben stav i motiv da se bavi svojim kosmičkim pejzažima. Nekada je to bilo i dramatično jer je on predočio sliku izgleda planeta koje nismo videli, a što se i potvrdilo kada su astronauti Apola 15 gostovali i kada su na poklon dobili njegove slike, onda su rekli da su iste takve pejzaže videli na mesecu“, ispričao je Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada.

Njegove slike imaju svoju poetiku, filozofiju i ono nešto što se može pokriti rečenicom Šegala da umetnost nastaje tamo gde nauka prestaje. Umetnosti Vranjskog je, kroz monografiju, odan svojevrstan omaž, i zahvalnost gradova Sombora i Vranja.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

ПретходниHe­šteg kao uno­sna valuta!
СледећиZa pomor riba kod Srbobrana i Bečeja odgovorna…

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.