Монографија Зорана Стошића Врањског представљена у Сомбору


У свечаном здању сомборске Жупаније представљена је Монографија сликара Зорана Стошића Врањског, рођеног Врањанца који више од шест деценија живи и слика у Сомбору.

Богато илустрована Монографија Зорана Стошића Врањског, коју је текстом употпунио ликовни критичар Сава Степанов, поклон је сликару од два града – Сомбора у коме је провео 60 година и Врања, у коме је рођен.

„Ја је дожвиљавам као једну захвалност тих градова који су се договорили да направе ову монографију. То је за мене један споменик – да се град Врање, мој родни град и Сомбор, одужују мени као сликару“, казао је он.

Своје легате у музејима Врања и Сомбора, Зоран Стошић Врањски сваке године допуни са десетак слика, тако да легати оба града броје преко седам стотина уметничких дела.

„Поводом 80. рођендана господина Стошића, потекла је иницијатива у граду да се на достојан начин одужимо нашем амбасадору културе у Сомбору, човеку који је направио један мост између Сомбора и Врања и који је неизмерно задужио Врањанце, пре свега музеј у Врању“, рекао је Саша Стаменковић, директор Народног музеја из Врања.

„Његовом одлуком, и свакако велико хвала томе да је легат свој доделио Градском музеју Сомбор, као и Народном музеју Врање и свакако, пошто су ти легати сачувани у музејима донета је заједничка одлука да би градови кроз градске музеје, обелоданили монографију која је уписала његове трагове и трагопве његових дела“, истакао је Петер Мраковић, директор Градског музеја у Сомбру.

Врањски слика више од шездесет година и његова уметничка интуиција је убедљива и јасна а при томе и веома ликовна и по свим правилима сликарства.

„Уметник који је нашао један особен став и мотив да се бави својим космичким пејзажима. Некада је то било и драматично јер је он предочио слику изгледа планета које нисмо видели, а што се и потврдило када су астронаути Апола 15 гостовали и када су на поклон добили његове слике, онда су рекли да су исте такве пејзаже видели на месецу“, испричао је Сава Степанов, ликовни критичар из Новог Сада.

Његове слике имају своју поетику, филозофију и оно нешто што се може покрити реченицом Шегала да уметност настаје тамо где наука престаје. Уметности Врањског је, кроз монографију, одан својеврстан омаж, и захвалност градова Сомбора и Врања.

Извор: РТВ (Ружица Парчетић)


ПретходниХе­штег као уно­сна валута!
СледећиЗа помор риба код Србобрана и Бечеја одговорна…

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.