MULTISEKTORSKI SASTANAK ZA BORBU PROTIV DROGA

Udruženje „Izlazak“, u saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije, organizovalo je Multisektorski sastanak. Ovom prilikom predstavljen je trogodišnji regionalni projekat „Biram Oporavak“ koji će do kraja 2019. godine biti realizovan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a u partnerstvu sa Svetskom federacijom protiv droga (WFAD).

Ispred Grada Sombora prisutne je pozdravila predsednica Skupštine grada Sombora Ljiljana Tica i izrazila zadovoljstvo što je i Sombor obuhvaćen jednom ovakvom veoma značajnom i korisnom edukacijom u trenutku kada su u društvu evidentni problemi osoba koje imaju zavisnosti različitih vrsta.

„U pravo zato što još uvek postoje stereotipi i što osobe koje su zavisnici skrivaju i negiraju problem, postoje ovakve edukacije. Smatram da osobe koje zapadnu u takav problem nisu u stanju same da ga reše, a društvo ne može ostati slepo pored takvih problema“ istakla je predsednica Skupštine grada Ljiljana Tica.

Projekat se realizuje sa ciljem da se unaprede servisi za osobe s problemom zavisnosti, sa akcentom na osobe iz manjih sredina, kao i  da se povežu svi akteri unutar zajednice, kroz multisektorsku saradnju i umrežavanje, kako bi se osoba u procesu oporavka od zavisnosti zajedničkim naporima podržala i dovela na mesto njenog maksimalnog potencijala. Jedan od ciljeva je da se motivišu institucije koje nemaju direktan kontakt sa zavisnicima da se na neki način uključe i promovišu besplatnu i anonimnu telefonsku liniju – kroz letke i plakate. Važno je da svi prepoznaju zavisnost kao  bolest koja je još uvek veoma  stigmatizovana i ljudi se teško, zbog stida i negiranja, odlučuju da potraže pomoć u zvaničnim institucijama, što je naročito vidljivo u manjim sredinama gde se svi poznaju.

Kao jedna od glavnih aktivnosti projekta, uspostavljena je besplatna i anonimna telefonska linija, veb stranica www.biramoporavak.com i  besplatno savetovalište za problematiku zloupotrebe droga.

Predstavnici Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije govorili su o važnosti multisektorske saradnje kao i o ulozi i nadležnostima Kancelarije.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

ПретходниOdržana tribina o autizmu
СледећиFestival „Famus“ po 35. put u Sivcu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.