Na njivama u okolini Sombora ozimi usevi dobro izgledaju

На њивама у околини Сомбора озими усеви добро изгледају, потенцијал за добар принос!

Сетву пшенице пољопривредници су јесенас обавили нешто касније. Чекали су кишу, а и претходне године показале су да је боље пшеници сејати не на почетку октобра већ у каснијим роковима сетве.

„Пшеница је никла сва за недељу дана. Имала је од тада идеалне услове. Не можда превелике падавине, али магла и мало кише било је таман довољно за оптималну влагу у сетвеном слоју. Крајем новембра и почетком децембра имали смо мало ниже температуре, што је помогло да пшеница не прерасте, односно да у зиму не уђе превелика“, каже Давор Вуковић, пољопривредник, салаши Градина.

Пшеница је тренутно у фази бокорења и има потенцијал за добар принос, али хоће ли тако и бити зависи од временских услова наредних месеци. Добро изгледа и озими пиварски јечам

„Класично орање , 23. октобра сетва. И све је до сада било добро, довољно влаге и повољне температуре. Мало се и превише избокорио и сада би добро дошао снег“, каже Антун Паштровић, пољопривредник, Бездански салаши.

Оно што сада треба озимим усевима је снег, који би поправио стање зимске влаге.

„Акумулација зимске влаге је већ годинама недовољна и пољопривредници и ми агрономи маштамо о пола метра снега. Тада би имали озбиљне зимске резерве влаге што нисмо имали у последњих неколико година“, каже агроном Александар Бошњак, Агро Раванград Сомбор.

Крајем јануара препорука је да се крене са прихраном пшенице. Препорука је да се прво уради прихрана усева из првих рокова сетве.

„То су бујни усеви и ту се већ на неким њивама показују први недостаци азота. Треба урадити прихрану са брзо делујућим ђубривима као што је амонијум-нитрат“, каже Бошњак.

У структури сетве пшеница већ година у региону западне Бачке заузима од 15 до 20 посто површина, што је знатно мање него пре 15 година.

Извор: РТВ (Злата Васиљевић)

ПретходниTelo muškarca pronađeno na pruzi kod Odžaka; Železnički saobraćaj normalizovan
СледећиNa Fruškoj Gori više vozila sletelo s puta, apel na oprez

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.