NA OVO SE ČEKALO 40 GODINA: Mladi srpski naučnik osporio rezultat čuvenog ruskog matematičara!

Nebojsa-Duric-matematicar-Printscreen-N1
Nebojsa-Duric-matematicar-Printscreen-N1

Mladi matematičar iz Banjaluke Nebojša Đurić, viši asistent na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu, ponovo pomera granice. Nedavno je pronašao matematičko rešenje za kojim se tragalo 40 godina, a sada je zajedno sa Sergejom Buterinom iz Rusije, osporio je rezultat čuvenog ruskog matematičara Vjačeslava Jurka.

Nebojša Đurić, viši asistent na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, do rešenja je došao koristeći numeričku matematiku, numeričke simulacije i matematičke softvere koji su se pojavili pre dve-tri godine.

„I posle jako puno matematičkih proračuna uspeli smo da dođemo do rešenja i ono je u zapisu dve funkcije. Ovo je konačno ta funkcija koju smo tražili“, navodi on pokazujući svoje rešenje.


U toj potrazi je „spržen“ jedan laptop, a u završnici nije bilo računara koji je mogao da dođe do rešenja, već je presudila pamet dvojice naučnika. Ovo rešenje praktično doprinosi u biofizici optimizaciji procesa određivanja zapušenosti krvnih sudova, a u svetu aerodinamike – pokretanju rakete.

„Kada smo došli do tog rešenja poslali smo ga u prestižan matematički časopis. Pravilo je da rad ima osam recezenata, pet matematičara je bilo iz Kine, a po jedan iz Španije, Rusije i Nemačke, koji su recenzirali ovaj rad“, ističe Đurić.

Za napredak u nauci važno je, smatra Đurić, posećivati međunarodne konferencije i konstantno raditi na sebi, ali i promovisati nauku.

„Smatram da smo svi cenjeni onoliko koliko se izborimo da to budemo. Ja ću se boriti da promovišem nauku. Istina je da naučnici beže od kamera, ali ja se trudim da utičem i na kolege koje su postigli rezultate da izađu u medije i da se zajedno borimo da nauka zauzme ono mesto koje bismo mi želeli da ima“, naglasio je on.

O visini plate u inostranstvu i odlasku, negde gde bi možda bio više cenjen, kaže da ne razmišlja. Ističe da je Univerzitet u Banjaluci napravio ogroman iskorak po pitaju podrške naučnicima i da je poslednjih godina znatno napredovao na svetskim listama.

Izvor: N1

ПретходниLetnje muke vozača: Kako pregurati vrućine?
СледећиPles za Emili

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.