Na svom dvotočkašu za 44 dana obišao 11 zemalja

Možda zvuči neverovatno, ali Velimir Bato Bjelanović je za 44 dana, na svom dvotočkašu, uspeo da obiđe 11 zemalja.

Prešao je preko 20 hiljada kilometara, prošao kroz sedam vremenskih zona različite nadmorske visine, putem svile stigao do nedostižnih lokacija, daleko od kuće, motociklom i sa svoja dva drugara.

Bato je veliki zaljubljenik u prirodu, putovanja, prostranstva i motocikle tako da je njemu ovo putovanje bilo još jedan izazov koji nije mogao propustiti, posle Evrope i Afrike, advokat na motoru stigao je i do Azije.


„Zamisao je bila da se ide kroz te SSSR republike, pa se prođe čuvenim Pamir hauvejom, dakle obuhvata Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgistan i ponovo smo se vratili ka Kazahstanu i onda smo otišli na zapad Mongolije, kroz pustinju Gobi do čuvenog spomenika Džingis kana i onda nazad svako svojim putem.

Nailazili smo na mesta koja su neopisiva rečima, recimo Karaku jezero – tamo smo poneli čaj u termosu iz jednog sela. Ja kažem, nisam u boljem restoranu pio čaj, pod vedrim nebom na 3999 metara jezero, neverovatno plave boje, prelepo nešto“, kaže Bjelanović.

Tokom svog puta prošao je kroz razne zanimljive, ali i opasne situacije. Prešao je Pamir, prošao kroz „tunel smrti“, u Sibiru zamalo da ostane bez goriva ali umalo i da se sudari sa ogromnim orlom, sreća pa je to sada samo lepa uspomena ovekovečena na fotografiji. I tu nije kraj avanturama, naši bajkeri zalutali su i na jednu kazahstansku svadbu.

„Ja odškrinem vrata, unutra cela svadba. I onda mladin otac dolazi i kaže ne, ne, dođi, vrati se. Onda su nam raščistili centralni sto, mi smo bili gosti, i kada smo krenuli spakovali su nam poklone. Ostali smo i dan danas u kontaktu. Na mnogo dobrih ljudi smo naišli“, ističe Bjelanović.

I tako se nižu utisci koji oduzimaju dah i nameću pitanje koja je sledeća destinacija koju treba osvojiti. Iako prvobitno nije imao u planu, Velimir je napisao putopis jednog bajkera, opisao je Put svile do Mongolije na 280 strana, i time će sigurno mnogima biti inspiracija za nešto slično.

Izvor: RTV (Jovana Slepčević)

ПретходниSindikat prosvete: Odložiti početak škole bar dve sedmice
СледећиKrajinović dominantno do četvrtfinala Sinsinati mastersa

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.