Nadležni u Somboru proveravaju da li vlasnici parcela uništavaju ambroziju

ambrozija-2

Polen ambrozije nepovoljno utiče na sve veći boj građana, stoga ukoliko se sumnja na alergiju na vreme treba uraditi test i početi sa terapijama, savetuju lekari. Sa druge strane, uništavanje ove korovske biljke je neophodno kako se njen polen ne bi širio po vazduhu, a budući da agroekonomska godina još nije na kraju, u toku su kontrole nadležnih grada Sombora da li vlasnici parcela obavljaju uništavanje ove korovske biljke koja šteti zdravlju građana.

Marko Dimović iz Sombora kaže: „Otišao sam na alergo test i rekli su mi da sam alergičan na ambroziju. Imam jak svrab u očima, suze mi idu, nos mi je zapušen konstantno i moram da pijem lekove da bi sve to malo smirilo i da bi oči prestale da me peku i da bih mogao da gledam…“.

Poslednjih pet godina Marko Dimović iz Sombora bori se sa alergijom na polen ambrozije. Iako ima samo devetnaest godina, teško mu je da zamisli da ga alergijski simptomi neće još dugo napustiti. Stoga, na vreme treba raditi na prevenciji i lečenji.

„Samo ujutru mi je najkritičnije, jer ne mogu da otovrim oči, ne ustaje mi se. Moram odmah sprej da šricam u oči, u nos, moram odmah da popijem lek i to je sve jako naporno, a treba da me drži ceo dan…ne mogu da radim, ne mogu da nekada po nekoliko dana idem napolje dok se sve ne smiri“.

Dr Zdravko Hlodik kaže: „Lečenje alergije koje se javlja zbog ambrozije se svodi na dva do tri leka to su antihistaminici i kortikosteroidi. Ovi lekovi imaju dosta neželjenih reakcija ne preporučuju se da ih pacijenti ne uzimaju samostalno već uz savet lekara“.

Nadležni grada Sombora ističu da redovno rade na uništavanju korova ambrozije, ali i da se kažnjavaju oni koji ne poštuju gradske odluke.

Darko Smiljanić, gradski većnik za oblast socijalne zaštite ističe: „Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u 2022. Godini izdalo je 29 prekršajnih naloga vlasnicima, odnosno korisnicima, koji nisu izvršili sistematsko uklanjanje ambrozije sa poljoprivrednog zemljišta. Pre nekoliko dana, odn.28.avgusta dobili smo još 37 zapisnika poljočuvarske službe vezano za utvrđeno činjenično stanje postojanja ambrozije na privatnim parcelama“.

Grad Sombor za uklanjanje i suzbijanje ambrozije izdvaja preko 13 miliona dinara na godišnjem nivou, a tokom prošle godine izdali su 114 prekršajnih naloga za ambroziju i naplatili 1.750.000 dinara.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниStari predmeti koje ćete lako prodati online
СледећиOTVOREN JUBILARNI 10. „SOMBORSKI SALON“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.