Najavljeno devet stručnih predavanja „FIZI BIZI“

12. Festival nauke i obrazovanja, Fizi Bizi, počinje u subotu, 26. novembra, u gimnaziji Veljko Petrović.

Festival nauke i obrazovanja će i ove godine okupiti stručnjake iz oblasti hemije i fizike, koji će održati kratka naučno-popularna predavanja, namenjena svim uzrastima i profesijama. Najavljeno je da će u okviru ovogodišnjeg festivala biti upriličeno devet predavanja.

fizi-bizi-festival-nauke-sombor

Dr Ladislav Fekete, održaće predavanje na temu „Da li je vodonično doba čovečanstva siva, plava, zelena ili zlatna?”. Tom prilikom govoriće se o energiji kao univerzalnoj valuti na zemlji, te o zalihama fosilnih goriva koje se ubrzano smanjuju i njihovim zamenama. Početak je zakazan za 10:30. Pola sata kasnije, o obrazovanju za održivi razvoj – šta je to i čemu služi, govoriće prof. dr Marija Bošnjak Stepanović.

Profesori u Tehničkoj školi iz Vinkovaca, će u okviru predavanja „Širimo energiju kao Tesla, molimo ugasite svetla”, pričati o načinima na koje pojedinci mogu da doprinesu očuvanju okoline. Početak je u 11:30.

Dr Slobodan Ružić upriličiće predavanje Energija naša nasušna, koje je zakazano za podne. Najavljeno je da će Ružić govoriti o tome koliko koristiti ugalj, prirodni gas, OIE i nuklearnu energiju. „Solarni kolačić” naziv je predavanja koje će održati prof. dr Nemanja Gavrilov. Ovo predavanje zanimljivog naziva otkriće količinu energije koju dobijamo od sunca, korake u procesu fotosinteze i način na koji mi kopiramo prirodu i pravimo veštački list. Početak programa zakazan za 13 časova.

Pola sata kasnije, doc. dr Zoran Simendić, govoriće o energetskoj krizi i tranziciji, a u 14 sati, prof. dr Miodrag Krmar održaće predavanje „Nepotrebna ili zelena – nuklearna energija”.

Predavanje, koje počinje u 14 i 30, nosi ime „Koncept vodonične strategije Srbije”. Tom prilikom govoriće prof. dr Milun Babić. „Zelena hemija – put ka održivoj budućnosti”, održaće Vingreen grupa, u sastavu dr Tatjana Trtić Petrović, Dajana Lazarević, Jasmina Mušović. Ovaj program startuje u 15 sati.

sara.mikić @ SoInfo.org

ПретходниVaspitačicama somborskih vrtića zabranjeno slanje fotografija dece u „viber grupe”
СледећиUmetnošću protiv nasilja

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.