Najčešće zablude o zimskim gumama

Dragan Romčević, polovniautomobili.com

Zima je u punoj snazi pa ćemo se pozabaviti zabludama vezanim za zimske gume. Najopasnije su tvrdnje pojedinih „iskusnih“ vozača kako u stvari nema velike razlike između zimskih i letnjih guma, te da je to samo „zavera da bi se uzele pare“.

Nije zavera. Razlika postoji. Ali zimske gume ne mogu da krše zakone fizike, niti da spreče nekoga da se u punoj brzini zakuca u auto ispred sebe ili pokosi pešaka.

1) Zimske gume moram da stavim najkasnije 1. novembra.
Ne morate. Po zakonu, zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako je put prekriven snegom, ledom ili poledicom.

2) Zimske gume ne smem da skidam pre 1. aprila.
Smete. Objašnjenje je isto kao u prvoj tački – obavezne su od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako je put prekriven snegom, ledom ili poledicom.

3) Dubina šare na zimskoj gumi mora da bude bar centimetar ili više.
Ne mora – po zakonu, minimalna dubina šare na zimskim gumama je 4 milimetra. Naglašavamo, to je zakonski minimum; preporučujemo da zamenite zimske gume mnogo pre nego što dođu do ta krajnja 4 milimetra.

4) Letnje gume sa veoma dubokom šarom mogu da se koriste po snegu.
Ne – zato što razlika između zimskih i letnjih guma nije samo u dubini i vrsti šare, već i u materijalu od kojih su napravljene. Letnje gume su izrađene od mešavine koja se odlično ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi stvrdnu i veoma loše koče i skreću čak i na apsolutno suvom asfaltu pri niskim temperaturama.

Zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da „kopaju“ kroz sneg i bolje „grebu“ po ledu (koliko je to moguće, naravno).

5) Dovoljno je da imam zimske gume samo na pogonskim točkovima.
Ne, tako je po zakonu bilo nekada, ali već godinama na sva četiri točka morate da imate zimske gume. Naravno, u uslovima i u periodu koji su gore navedeni.

Čak i ako izbacimo zakon iz priče, može da bude opasno da imate npr. zimske gume na prednjim pogonskim točkovima, a letnje na zadnjim.

6) Zimske gume mogu da vozim i leti.
Po zakonu da, ali: brže se troše, lošije koče, povećavaju potrošnju goriva, lošije „drže“ u krivinama i pri oštrim manevrima.

Pritom, visoke temperature trajno menjaju karakteristike materijala od kojeg su napravljene, pa se zimi više neće ponašati onako kako bi trebalo. Dakle, korišćenje zimskih guma leti donosi višestruku štetu, uključujući i rizik od udesa.

7) Oznaka za zimske gume je M+S.
Moramo da razgraničimo dve stvari. Po zakonu, gume koje na boku imaju oznaku M+S smatraju se zimskim gumama. U toj oznaci slovo „M“ na engleskom označava blato, a „S“ sneg. Međutim, ne postoji nikakav standard koji treba da ispunjavaju po pitanju karakteristika koje treba da imaju na snegu ili pri niskim temperaturama.

Zato, ukoliko želite prave zimske gume, kupite one koje pored oznake M+S imaju i simbol pahuljice snega u planini sa tri vrha, kao na slici ispod. Zimske gume moraju da ispune određene uslove da bi mogle da nose ovaj simbol.

8) Lanci za sneg su deo obavezne zimske opreme.
Lanci su deo obavezne zimske opreme samo ako vozite van naselja. Lance za sneg ili neka druga sredstva za povećanje trakcije (npr. „čarape“ za sneg) morate da imate u prtljažniku u periodu od 1. novembra do 1. aprila isključivo ukoliko vozite van naselja i ukoliko je put pokriven snegom, ledom ili poledicom.

Naravno da mogu da budu vrlo korisni i u naselju, pa savetujemo da ih uvek nosite i uvežbate da ih brzo montirate, kako ne biste noću u mećavi smrznutih prstiju čitali nejasno napisano uputstvo dok lanci beskorisno leže pored točkova.

9) Ne vozim trke, pa da mi trebaju zimske gume, a i neću kolima nigde da idem tih par dana dok pada sneg.
Koliko puta smo ovo čuli… I kao po nekom nepisanom zakonu, upravo kad padne sneg, nešto neodložno vas natera da sednete u kola. Nekoga treba odvesti do lekara, odbaciti do stanice, otići u kupovinu za novogodišnje praznike ili slavu, priteći u pomoć rođaku da upali „na kablove“…

I dalje pokušavate čvrsto da se držite odluke da ne sedate u kola sa letnjim gumama po snegu, ali u gradu je kolaps pa svi voze polako, nema autobusa, taksi je skoro nemoguće dobiti, a i nije baš jeftin…

I tako se ipak nađete sa letnjim gumama na snegu. Samo polako i sve će biti u redu.

Taman se malo izvučete iz gužve, pojurite da uhvatite zeleno na semaforu, a auto ispred vas iznenada uspori kad zeleno počne da trepće. Sledi panika dok kočite i shvatate da je udarac neizbežan. Zatim kratko DUM!

ПретходниKako radi ABS i zbog čega je važan?
СледећиEVIDENTIRANJE DECE ZA UPIS U OSNOVNU ŠKOLU OD 04. FEBRUARA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.