Najčešći uzročnik požara na otvorenom- ljudski faktor

pozar
Извор: МУП Републике Србије, РТВ

Dok suša, toplotni talasi i požari haraju Evropom, u Srbiji su takođe ovakvi vremenski uslovi uslovili već manji rod nekih ratarskih kultura, a ni požari nas nisu zaobišli. Upravo je najčešće ljudski faktor uzročnik požara na otovrenom, pa tako gotovo svakodnevno pripadnici Sektora za vanredne situacije širom naše zemlje rade na lokalizaciji raznih požara gde je uglavnom presudan ljudski faktor.

U značajnoj meri kada do ovakvih situacija dođe pomažu i Dobrovoljno vatrogasna društva. Prema saopštenju MUP-a, samo u toku juna i jula meseca ove godine evidentirano je 4.982 vanredna događaja, od kojih su najbrojniji požari, kojih je bilo 3.836, a od ukupnog broja požara 2.884 su nastali na otvorenom prostoru. Nadležni poručuju da će nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi pronalaženja neodgovornih građana a, kazne su od deset do 50.000 dinara, a za pravna lica do milion dinara.

Zakon kaže da je zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru, a u praksi nesavesni pojedinci to ipak nepoštuju. U toku juna i jula ove godine u našoj zemlji zabeleženo je skoro 3.000 požara na otvorenom, a tokom prethodnih 60 dana, u Zapadnobačkom okrugu lokalizovano je preko 130.

Žarko Dmitrović, komadant Vatrogasno – spasilačkog bataljona Sombor kaže „U odnosu na prošlu godinu u ovo vreme više nego duplo se povećao naš broj intervencija na gašenju požara. Velika većina požara su namerne paljevine, ljudi pale suvu travu, strne ostatke i to se otme njihovoj kontroli i onda napuste mesto požara, pošto znaju da je moguće da plate kaznu, pa kada se otme kontroli zovu nas“.

„Tokom juna i jula imali smo 179 intervencija ukupno“, dodaje Dmitrović.

Profesionalnim jedinicama je pomoć Dobrovoljno vatrogasnih društva značajna

Milisav Galić, predsednik DVS Stapar navodi „Veoma je bitna stvar da kod nas postoje Dobrovoljno vatrogasna društva. Udaljenost profesionalnih jedinica od manjih naseljenih mesta su po petnaestak kilometara i jednostavno njima je potrebno mnogo više vremena da oni stignu. Naša iskustva iz inostranstva nam kažu da ne radimo na isti način,a kod nas je mnogo više dobrovoljnih i volonterskih koja rade sve ovo za džabe, tako da bi se svi oni iz inostranstva mogli ugledati na nas“.

Goran Stokuća, predsednik DVD Bački Brestovac kaže „Prilično je bilo požara i materijalne štete su bile velike, jer je bilo i objekata. Najviše se gase livade kraj puta i kanali“.

Pored paljenja vatre na otvorenom i opušak od cigarete i te kako može da izazove požar, pa svest o tome da budemo odgovorni treba da bude jača od strepnje da ćemo biti pronađeni nakon nesavesnog čina i kažnjeni, jer kazne iako visoke ne mogu da nadoknade pričinjenu štetu. Zato uvažimo apel i ne palimo vatru na otvorenom.

 Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниVODA NA RUKAVCU U APATINU NIJE BEZBEDNA ZBOG POVEĆANOG BROJA FEKALNIH ENTEROKOKA
СледећиU Somboru prikupljena 251 tona stakla za godinu dana

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.