Najvećim crkvenim orguljama u Srbiji neophodna obnova

Najveće crkvene orgulje u Srbiji nalaze se u Karmelićanskoj crkvu u Somboru. Postavljene su pre 90 godina, a danas su u takvom stanju da im treba temeljna obnova.

Endre Oršovai student je Bartok Bela konzervatorijuma u Budimpešti i svira klavir i orgulje. Svaki dolazak u rodni Sombor koristi da svira na orguljama u Karmelićanskoj crkvi. Ali izbor muzičkih dela je organičen, jer su orgulje u takvom stanju da se Endre ne usudi svirati neke zahtevnije kompozicije.

„Ovo su jako kvalitetne orgulje, ali su stare i trebalo bi ih renovirati.Trebale bi kao prvo cele da se isčiste, zatim da se uštimaju. Ima registara koji jednostavno nemaju svirale i to bi trebalo popraviti“, kaže Oršovai.

A reč je o najvećim crkvenim orguljama u Srbiji. Imaju tri manuala, 43 registra i oko 3.400 svirala. Za njihovu obnovu potrebno je oko 20.000 evra. Crkva nema taj novac, pa je pokrenuta akcija „Spasimo somborske orgulje“.

„Potrebna je pomoć vernika, udruženja, pomoć na nivou države, jer ove orgulje su sada u Srbiji najveće crkvene orgulje. Znači imamo nešto na državnoj razini vredno i važno“, kaže otac Bernardin Viszmeg, prior Karmelićanske crkve u Somboru.

Dok se ne nađe novac za generalnu obnovu radi se ono što se može, kako bi se orgulje i dalje mogle koristiti.

„Svake godine zovemo majstora, dva puta godišnje, da naštima orgulje. Krpimo ih da tako kažem da ne prestanu svirati“, kaže otac Bernardin.

Orgulje u Karmelićanskoj crkvi postavljene su i posvećene 1928. godine. Generalna obnova rađena je samo jednom i to 70- tih godina prošlog veka, a na odnovi su radili redovnici i taj posao je trajao nekoliko meseci.

Na prostoru nekadašnje Jugoslavije bile su treće crkvene orgulje po veličini, posle onih u Zagrebu i Đakovi, a sada su najveće u našoj zemlji.

Izvor: rtv.rs

ПретходниKonkurs somborskog Kulturnog centra
СледећиUmalo novi tripl dabl

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.