Naš Amazon

Фото: нестварна.блог

Nadomak Novog Sada nalaze se oaze mira, kanali, bare, jezera…

Specijalni rezervat prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit”, koji
se prostire na površini od gotovo 6.000 hektara na rubu Novog Sada, neguje i čuva bogatu floru i faunu među brojnim ostrvima, adama, barama, rukavcima, meandrima…

Usled ubrzanog gradskog života često zaboravimo da nadomak Novog Sada imamo oaze mira u kojoj možemo da „napunimo baterije”. Šta je to što nas sprečava da uživamo u svemu tome?

– Ovaj rezervat je jedan od retko očuvanih ritskih kompleksa u Srbiji i, pored Gornjeg Podunavlja, „Koviljsko-petrovaradinski rit” je sledeći po veličini – navodi za Dnevnik šef Šumske uprave Kovilj Dušan Igić.

– Nema mnogo ritova u toku Dunava, dok je u Mađarskoj gotovo sve isušeno. Stoga imamo međunarodni status i spadamo pod tri šumske uprave – Begeč, Kovilj i Titel, s tim što najveći deo pripada našoj, koviljskoj upravi.

Upravo zbog toga što je jedan od poslednjih očuvanih barskih eko-sistema, SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit” je važno mrestilište za sve vrste riba, kojih na tom području ima 26, od kojih je balavac među strogo zaštićenim.

– Jedan od problema rezervata, odnosno faktora ugrožavanja, jesu promene režima površinskih i podžemnih voda – ukazuje Igić, i dodaje da već četiri godine nemaju visoku vodu, a ona im mnogo znači. – Visoke vode hrane, bude veći priliv riba i organske materije, a potrebna nam je bar na svake dve godine. Jer, čim voda duže stoji, barski eko-sistem propada zbog manjka kiseonika, dolazi do zarastanja i zamuljivanja, prenosi Dnevnik.

ПретходниNajbolji torent sajtovi za 2018. godinu
СледећиPrvi somborski bazar mama

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.