Naučnici: Prva dokazana smrt u Evropi od korone bila u Srbiji

Grupa od 13 srpskih naučnika, okupljenih na Medicinskom fakultetu, utvrdila je da se prva dokazana smrt povezana sa korona virusom u Evropi dogodila u Srbiji, i to 5. februara prošle godine, mesec dana pre prvog zvanično zabeleženog slučaja ove infekcije u našoj zemlji, prenose mediji.

Rad grupe od 13 naučnika objavljen je 19. januara ove godine, a epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za Blic da je reč o važnom otkriću.

„Treba čestitati kolegama što su uspele da dođu do tako važnog otkrića, a kasnije i da ga objave. To istraživanje je vrlo važno jer potvrđuje da je virus cirkulisao mnogo pre prvog potvrđenog slučaja u Srbiji 6. marta“, rekao je Kon.

Srpski naučnici su posle višemesečnih analiza utvrdili da je 56-godišnji muškarac, koji je umro u Srbiji 5. februara posle teške obostrane upale pluća, zapravo preminuo od novog korona virusa, dok je prvi zvanično potvrđen slučaj u Srbiji zabeležen 6. marta prošle godine.

A kada je reč o tome ko je bio „nulti pacijent“, Kon kaže da je reč o starijoj osobi koja je bila beskućnik.

„Mi smo već nakon 20. januara, kada se korona zahuktala u Evropi, a pre dostupnih testova, postavili određeni nadzor na granici kako bismo pratili da li dolaze putnici sa povišenom temperaturom. Ova vest je samo dokaz da je virusa bilo i pre nego što smo znali“, rekao je Kon.

Kon dodaje da su Francuzi prvi izašli s podacima da je novi korona virus bio prisutan u Evropi ranije nego što se mislilo. U jednom istraživanju naveli su da je prvi slučaj kod njih zabeležen još 27. decembra, mnogo pre nego što je virus registrovan na evropskom tlu.

„Ovo istaživanje svakako zavređuje pažnju. Kontakte sa ove vremenske distance je gotovo nemoguće pratiti, a posebno u ovom potvrđenom slučaju, budući da je reč o čoveku koji nije imao mnogo kontakata“, rekao je Kon.

Međutim, kako navodi Blic, to što je utvrđeno da se prva dokazana smrt povezana sa korona virusom u Evropi dogodila u Srbiji, ne znači da je korona virus u Evropi „potekao“ iz naše zemlje, već je reč o najstarijem dokazanom smrtnom slučaju.

Srpski naučnici su, naime, sačuvali uzorke tkiva preminulog pacijenta čija im je klinička slika u to vreme bila sumnjiva.

Pre ovog istraživanja zvanično je prvi smrtni slučaj u Evropi potvrđen u Francuskoj 15. februara prošle godine.

Profesor Slobodan Savić sa Medicinskog fakulteta, koji je učestvovao u ovom istraživanju, rekao je za N1 da je u Evropi verovatno bilo i ranije smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, ali da one nisu potvrđene.

Blic navodi da ne znači da je preminuli 56-godišnji muškarac zaista bio nulti pacijent jer spski lekari sada veruju da se korona virus od tog 5. februara, pa sve do prvog zvanično potvrđenog slučaja u Srbiji, 6. marta, „švercovao“ neprimećen u populaciji i među lekarima kao virus običnog gripa.

Izvor: Tanjug

ПретходниU Krušiću kod Kule u šupi pronađeno telo muškarca
Следећи„VOJVODINA U 2021“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.