Ne možete da odvojite dete od ekrana?

dete

Televizija i, generalno, mediji predstavljaju jedan vid zabave od koje ni deca ne mogu da pobegnu. Međutim, koliko vremena je, zaista, potrebno detetu za gledanje televizije, a da ne postane zavisan od nje?

„Stručnjaci za malu decu do 3 godine preporučuju manje od sat vremena pasivnog gledanja televizije u danu“, objašnjava dr Kristi Gudvin, savetnica za roditeljstvo u digitalnom dobu i dodaje kako smatra da se roditelji ne moraju strogo držati tih smernica.

„Iako ne preporučujem ‘slobodno vladanje’ kada su u pitanju mala deca pred ekranom, smatram da su neki drugi važni aspekti zanemareni“.

Dr Gudvin dodaje kako je najvažnija stvar da vreme provedeno pred ekranom ne zamenjuje druga opravdana iskustva o kojima mala deca uče, a koja su im potrebna za optimalan razvoj.

„Ta iskustva uključuju kreativne igre, interakciju sa vršnjacima, porodicom i fizičku aktivnost“.

Kako nadgledati vreme provedeno ispred ekrana?

Jako je važno primeniti granice kako biste podstakli zdrav odnos s tehnologijom i na taj način omogućili detetu pozitivnu naviku korištenja medija kasnije u detinjstvu.

Ideje koje pomažu roditeljima to učiniti uključuju određivanje određenog broja epizoda crtanog filma koje dete može gledati (to je manje apstraktno nego odrediti vremenski period budući da ga mala deca još ne razumeju). Na primer, dopusti detetu da pogleda jednu epizodu crtanog filma, ali upozori ga da treba ugasiti televiziju istog trenutka kad se epizoda završi.

Izvor: b92

ПретходниStarinski žuti kolač sa sezonskim voćem
СледећиZapalio se automobil u Apatinu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.