Nećemo još da zatvaramo gradove, bolnice nam sve punije, uskoro još nekoliko stotina respiratora

TANJUG

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да још неће бити затварани градови у борби против корона вируса и додао да се појавило још једно жариште – Ћуприја.

„Приближавамо се периоду када ћемо имати прво 5, 20, па 30 мртвих дневно. Рашће геометријском прогресијом. Много смо срећни што смо у последња 24 сата имали само једног мртвог. Морамо да имамо у виду имамо више становника од осталих земаља на Балкану. А и имамо највећи прилив из иностранства“, објаснио је Вучић на конференцији за штампу.

Казао је да се појавило ново жариште корона вируса у Србији – Ћуприја, и то од тренутка када су људи стигли из иностранства.

„Да затварамо градове требало би прво да затворимо Ћуприју. У Ваљеву влада сада већа дисциплина. Много глупости смо направили у Ваљеву, срце ме боли због тога. Од прослава до неких других неодговорних ствари“, указао је он.

Вучић је изразио задовољство што у геронтолошке центре није ушао корона вирус и што и даље имамо млађе људе који су заражени.

Друга добра вест, како је рекао, јесте да је трудница која је заражена родила бебу „за чисту 9“.

„Да је жива и здрава, и како се код нас каже, лепша и паметнија од оца и мајке. Трудница се добро осећа, видећемо како ће тећи даље“, додао је он.

Друга добра вест је, како је пренео, да је један младић, када је кренула криза са Луганом и Паризом, који је од почетка био на респиратору, истубиран и сада дише својим плућима.

„По први пут имамо велику наду да ће са тим младим човеком све бити у реду“, казао је он.

Указао је да су најпогођенији они који су болесни и они који су старији.

С тим у вез поручио је начелнику Генералштаба Војске Србије Мојсиловића да „ни птица, а ни мува“ не сме да уђе у геронтолошке центре.

„То је уништило Италију и Шпанију. Војска мора да их чува као око у својој глави“, подвукао је он.

Поновио је да је у Италији у само једном дану преминуло 969 особа, додајући да је сигурно више, јер се ради само о броју регистрованих у болницама, а има сигурно по становима мртвих.

„Моја молба грађанима Србије, свих старосних доба немојте да излазите из куће. Безброј пута ћемо понављати тај апел. То је једини начин да сачувате себе и своје ближње. Све друго што бисмо говорили сваки дан је бесмислено ако то не урадимо, само ћете да слушате о све већим бројевима“, нагласио је он.

Указао је да би Србија данас била на коленима да нису обновљени „Драгиша Мишовић“ и Земунска болница, са чим је купљено пет до седам дана.

Подсетио је да ће Клинички центар бити готов за годину дана, поновио да вентилациони систем у ВМА не ваља и констатовао да све што је могло да нас погоди, да буде лоше, нас је погодило.

„Опет се држимо и у снабдевању смо најбољи у Европи, респиратора смо обезбедили двоструко више него што смо имали. Не знам шта држава може још да уради, сем да будемо лоши полицајци да терамо људе да чине што им је добро“, закључио је Вучић.

Вучић је изјавио да је данас најтежи дан за Европу после Другог светског рата, да ни Србија неће бити у завидној ситуацији наредних недеља када је реч о ситуацији са вирусом корона, те да ће у наредних два или три дана кренути обимније тестирање.

Вучић је пренео да је од 528 оболелих од Ковида 19, у Србији осам особа преминуло, док су 302 особе хоспитализоване, а број отпуштених из болница – 42.

Просек година преминулих је око 66, хоспитализованих нижи, додао је Вучић.

Он је подвукао да је данас вероватно најтежи дан за Европу после Другог светског рата – у Италији је у једном дану преминуло 969 људи, у Шпанији 769, у Француској укупно близу 2.000…

„Ово сам рекао због тога што по бројевима које видите ни ми нећемо бити у завидној ситуацији у недељама које долазе“, рекао је Вучић.

Председник је поручио да у наредна два – три данас креће обимније тестирање.

„А, болнице су нам све пуније“, констатовао је Вучић.

Сваког дана стиже велики број људи у болнице, ускоро више

Сваког дана ће долазити све висе људи у болнице, а ускоро ће стизати под 200 или 500, очекујте то за три до четири дана, упозорио је Вучић.

Вучић је казао да је држава рачунала да ће нешто дуже већи притисак моћи да издржи болница Драгиша Мишовић, који има 156 слободних респиратора.

„То је наша најснажнија болница, са респираторима потпуно слободних за борбу са корона вирусом. Имала је 31, а данас има 156, а добиће још“, указао је он.

Вучић је казао да је у Земунску болницу донето још десет респиратора који су купљени у Кини и који су ноћас стигли.

На реду је, како је додао, градска болница на Звездари, и остаје потом ВМА и болница на Сајму.

„Мораћемо да ускоро градимо друге болнице. Морамо да оставимо ВМА у целини. Много смо се уздали у ВМА, али због вентилације кинески експерти су рекли да је немогуће тамо смештати оболеле. Ослањали смо се на ВМА, а она ће сада морати да прихвати све друге болеснике, иако је на идеалном месту, има одличан прилаз, одвоз. Мораћемо да пронађемо ново место, нове хале, да градимо болнице“, подвукао је он.

Вучић је указао на нема никаквих колективних смештаја, и да се не ради о Сајмишту.

„Одвратно је да пореде фантастичне болнице са нечим што треба да буде симбол срамоте и понижавање људи“, поручио је он.

Казао је да ће морати да се узму и други простори – Хала спортова или Пионир.

Указао је да Чаир у Нишу почиње да се ради, Сајам у Новом Саду, јер бољи него Спенс.

„Важно да се зна да сваког дана све више људи иде на респираторе и долази у болнице. Када чујете 71, 83 за неког су то само бројеви, али то су људски животи и они долазе у болнице. Да би изашли потребно је 15 или 21, односно 28 дана. Сваког дана ће ускоро стизати по 200, 500 људи. Очекујте то већ за 3-4 дана“, упозорио је он.

Вучић је казао да је дуго разговарано о мерама и да су сви сагласни да ту не може бог зна шта још да се уради сем да се моли народ да остане кући.

„Немојте да тражите дозволе да прекршите полицијски час. Нико не ради ништа што је садиста па воли неког да мучи. Молимо вас да би могли да преживимо“, истакао је он.

Очекујемо још неколико стотина респиратора за десетак дана

Очекујемо да још неколико стотина респиратора буде допремљено у Србију у наредних 10 до 12 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Каже и да је широм Србије већ распоређено 135 транспортних респиратора.

Вучић је казао да је на светском тржишту веома тешко доћи до медицинске опреме.

„Синоћ смо добили 120.000 епидемиолошких маски које се сада деле здравственим установама широм Србије, а стиже нам и 15 милиона епидемилошких маски у наредних три дана, а већ сутра 3,5 милиона“, рекао је Вучић.

Постарали смо се да све добијемо, а то немају ни Њујорк нити многи европски центри.

„Што се респиратора тиче то нисам видео у животу, у току је општа отимачина на светском тржишту респиратора, не вреди ни уговор ни када платите унапред, јер неће да потписују уговоре са пеналима, па продају за већу цену а вама врате паре“, рекао је Вучић.

Вучић каже да имамо значајно више клиничких респиратора, као и да је скоро свако место добило транспортне респираторе, како нам пацијенти не би умирали док дођу у веће здравствене центре.

Додаје да транспортни респиратор може да послужи као клинички три дана.

„Ми смо заједно много машина набавили, али још много их чекамо. Синоћ у авиону који је дошао било је 70 клиничких респиратора, то смо расподелили, 20 Нишу, 10 Крагујевцу и 10 Земунској болници, а 10 смо оставили на чекање да можемо да дамо неким другим градовима“, рекао је Вучић.

Каже да респиратори могу да спасе многе животе и да проблем са њима имају и Њујорк и Немачка и други градови.

„Срећом ми имамо пријатељске односе са Кином па имамо прироритет“, додао је Вучић.

Извор: Танјуг

ПретходниEpidemija pod kontrolom, naredne dve nedelje potrebna gvozdena disciplina
СледећиIsplata penzija i tokom vikenda

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.