Nema relaksiranja mera u naredne dve sedmice, sutra odluka o trajanju policijskog časa

EPA-EFE (JAGADEESH NV)

Direktor Infektivne klinike KCS Dragan Stevanović upozorava da još nema mesta za opuštanje i da veliko relaksiranje mera ne treba očekivati još dve sedmice.

Stevanović je istakao da su trenutne brojke rezultat ozbiljnosti i poštovanja mera građana, i dodao da će relaksiranje mera zavisiti ne samo od pada broja obolelih na dnevnom nivou, već i od ukupnog broja zaraženih, koliko je teških slučajeva na respiratorima, koliko u privremenim bolnicama.

Kad je reč o dužini policijskog časa za predstojeći vikend, ona će, kako je najavio minsitar Zlatibor Lončar, biti donesena sutra.


Odgovarajući na pitanje novinara kada će građani biti informisani koliko će policijski čas trajati ovog vikenda, Lončar kaže da odluka o tome još nije doneta, jer se analize i procene trenutno rade, kao i da odluke o svim merama zavise od više faktora.

“Ne želimo nigde da pogrešimo, ni da požurimo ni da zakasnimo. Čekamo analize testova, broja teških slučajeva, broja pacijenata na intenzivnoj nezi, u privremenim bolnicima, oni koji su otišli kući… Mnogo faktora utiče na donošenje odluke”, rekao je Lončar.

Mere daju rezultate ali nema opuštanja 

U Srbiji je sve manje novoobolelih od koronavirusa, a broj pozitivnih polako, ali stabilno pada, rekao je danas direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović ali i ukazao da to ne znači da je vreme za opuštanje.

Podaci za današnji dan su dosta dobri, što govori da mere i napori koji su preduzeti daju rezultate, istakao je Stevanović.

„Ipak, ni u kom slučaju ne smemo da se zavaramo i da pomislimo da je posao završen i da se epidemija završila. Uspeli da stavimo pod kontrolu, ali će biti potreban određeni vremenski period da se održe ovakvi rezultati“, dodao je.

Stevanović ističe da smo uspeli da zadržimo stvar pod kontrolom, ali da nam je i dalje potreban veliki oprez i poštovanje svih mera kako bi se ovaj trend održao.

I imunolog Srđa Janković je rekao da je sada očigledan pozitivan trend i da nema sumnje da stvari idu dobrim tokom, ali da moramo da nastavimo kao i do sada i još čvršće da sprovodimo mere, uz popuštanja koja su omogućena ovim tokom.

„Nikako ne smemo sada da počnemo da se poigravamo i da mislimo da smo pobedili, moramo do kraja da budemo odgovorni“, zaključio je.

Naglo ukidanje mera uvedenih zbog epidemije koronavirusa ne dolazi u obzir, izjavio je imunolog Janković i dodao da je ublažavanje mera i postepeno i uslovno.

Janković je na redovnoj pres konferenciji na pitanje da li je moguće produžiti vreme izlaska za stare i da li će struka predložiti ukidanje vanrednog stanja posle Đurđevdana, rekao da ublažavanje mera zavisi od praćenja epidemijske krive i svih parametara suzbijanja epidemije.

„Govoriti sada šta ćemo moći da uradimo o Đurđevdanu značilo bi da znamo ceo tok unapred. To sam često upoređivao sa prognoziranjem u kom minutu ćemo dati gol. Sve to dolazi u obzir i nadamo se da će biti brzo, ali koliko brzo to moramo da vidimo. Molim sve da shvate da su mere na snazi s razlogom i da naglo ukidanje ne dolazi u obzir“, naglasio je Janković.

Izvor: Tanjug

ПретходниDozvoljen je rad knjižarama
СледећиPolicijski čas od petka u 18 do ponedeljka u 5 časova ujutro

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.