Neobičan hobi Deneša Suhomelija iz Sombora

Više od dve stotine jedinstvenih predmeta i skulptura hobiste, Deneša Suhomelija, iz Čonoplje godinama privlače pažnju na sajmovima i etno-festivalima. U trenucima razonode i odmora od poljoprivrednih poslova, prikuplja stare drvene predmete i predmete za reciklažu. Čarolijom veštih ruku udahne novi život i namenu svojim neobičnim skulpturama.

Originalni baštenski ukrasi, kućice kao iz bajke, jedinstvena kolekcija ratnika, drvene i gvozdene skulpture, magneti – suveniri… deo su bogate zbirke ručno rađenih predmeta od recikliranih materijala i drveta hobiste Deneša Suhomelija iz Čonoplje. A sve je počelo pre petnaestak godina izradom kućica za ptice kojih danas ima skoro u svakoj čonopljanskoj bašti.

„Iz ljubavi prema pticama! Nikada nisam hteo da ih držim u kavezu. Mislio sam da mogu sve ptice biti moje, ne moram da ih držim u kavezu nego da okačim kućicu na drvetu i one će meni uvek biti tu“, kaže Suhomelija.

Čaura od maka, stara bunda, perje, zupčanici, limenka piva, cibzar, gril štapić, puževa kućica i brojni predmeti poslužili su u izradi ovih neobičnih skulptura.

„Gledam da recikliram materijale. Koristim gvožđe, drvo, delove ležajeva i zupčanika, pravio sam lutkice od čaura maka, magnete za frižidere koje sam naslikavam…“, dodaje ovaj neobični umetnik.

Kreativan talenat, kaže Deneš, nasledio je od svojih dedova a želju iz detinjstva da slika primenio je bojeći svoje radove. Inspiracija za svakodnevno stvaranje je, kaže, miris drveta.

„Svako drvo ima svoj identičan miris koji uz obradu upravo daje taj miris. Koristim bagrem, bukvu, hrast… Neplanski radim sve, krenem i kako mi ispadne jer usput mi dolaze ideje“, napominje on.

Da su radovi rustičniji i lepši kada se izrađeni od neobičnih materijala pokazuju Denešove kolekcije. U njima je, sem kreativnosti i ljubavi, utkana i nit vodilja ovog kreatica – sačuvati prirodu – pre svega drveće i ptice u neposrednom okruženju.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

ПретходниIzboden na smrt u svojoj kući
СледећиBez kiše, biće lošiji prinosi pšenice

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.