Необичан хоби Денеша Сухомелија из Сомбора


Више од две стотине јединствених предмета и скулптура хобисте, Денеша Сухомелија, из Чонопље годинама привлаче пажњу на сајмовима и етно-фестивалима. У тренуцима разоноде и одмора од пољопривредних послова, прикупља старе дрвене предмете и предмете за рециклажу. Чаролијом вештих руку удахне нови живот и намену својим необичним скулптурама.

Оригинални баштенски украси, кућице као из бајке, јединствена колекција ратника, дрвене и гвоздене скулптуре, магнети – сувенири… део су богате збирке ручно рађених предмета од рециклираних материјала и дрвета хобисте Денеша Сухомелија из Чонопље. А све је почело пре петнаестак година израдом кућица за птице којих данас има скоро у свакој чонопљанској башти.

“Из љубави према птицама! Никада нисам хтео да их држим у кавезу. Мислио сам да могу све птице бити моје, не морам да их држим у кавезу него да окачим кућицу на дрвету и оне ће мени увек бити ту”, каже Сухомелија.

Чаура од мака, стара бунда, перје, зупчаници, лименка пива, цибзар, грил штапић, пужева кућица и бројни предмети послужили су у изради ових необичних скулптура.

“Гледам да рециклирам материјале. Користим гвожђе, дрво, делове лежајева и зупчаника, правио сам луткице од чаура мака, магнете за фрижидере које сам насликавам…”, додаје овај необични уметник.

Креативан таленат, каже Денеш, наследио је од својих дедова а жељу из детињства да слика применио је бојећи своје радове. Инспирација за свакодневно стварање је, каже, мирис дрвета.

“Свако дрво има свој идентичан мирис који уз обраду управо даје тај мирис. Користим багрем, букву, храст… Неплански радим све, кренем и како ми испадне јер успут ми долазе идеје”, напомиње он.

Да су радови рустичнији и лепши када се израђени од необичних материјала показују Денешове колекције. У њима је, сем креативности и љубави, уткана и нит водиља овог креатица – сачувати природу – пре свега дрвеће и птице у непосредном окружењу.

Извор: РТВ (Ружица Парчетић)


ПретходниИзбоден на смрт у својој кући
СледећиБез кише, биће лошији приноси пшенице

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.