Neobična postavka motocikala krije se u okolini Sombora

motocikl
Извор: РТВ (Злата Васиљевић)

У околини Сомбора, у једној сеоској кући занимљива је и јединствена поставка мотоцикала. Најстарији примерак има скоро стотину година.

С једне стране типична слика дворишта једног пољопривредног домаћинства. А штала неколико метара даље претворена у простор за колекцију старих моторе нешто је што се не виђа.

И једна и друга слика из дворишта Жолта Халаиа. Жолт се бави пољопривредом, а стари мотори су му љубав и страст којој посвећује део свог времена. У колекцији од двадесетак двоточкаша су мотори марке Harley-Devidson, Индиан, Панониа, Томос и BMW и Партизан.

motocikl-bmw
Извор: РТВ (Злата Васиљевић)

Најстарији комплетан мотор је један Harley-Devidsnon из 1929. године који има и занимљиву причу.

„Овај мотор био је у селу, после тога је продат и променуо је три власника пре него што сам га ја купио и поново вратио у село. Био је расклопљен, ја сам га средио и сада је део моје збирке“, каже Халаи.

Најбројнији су BMW-ови мотоцикли, најстарији је из 1938. године и те моделе је углавном користила немачка војска. У Жолтовој колекцији је и први модел произведен после Другог светског рата.

„Тих модела произведено је свега 5.000 комада и после 70 година још је мало остало сачуваних примерака. Прво су прављени модели 250, а овај мој први који су Американци дозволили да буде од 500 кубика“, прича овај колекционар.

Део Жотове колекције у и мотоцикли мађарског проивођача Панониа.

„Изводио бих модел из 1964. године. То је модел који су Мађари производили само за извоз у Русију, Немачку и нешто мало у тадашњу Југославију“, објашњава Жолт.

Сакупљање старих мотоцикала Жолт је почео пре тридесетак година, а дуже од тога он је мотоциклиста. И дана се на свом БМW-у отисне на разна путовања. Тамо где му се свиђа и где га тренутна жеља одведе.

Извор: РТВ (Злата Васиљевић)

ПретходниŠta o vama govori način na koji držite volan dok vozite automobil
СледећиSlovenci koji su napravili najpoznatijeg mačka kupili hiljade hektara u Srbiji: „Biće najveća farma“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.