Neobična postavka motocikala krije se u okolini Sombora

motocikl
Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

U okolini Sombora, u jednoj seoskoj kući zanimljiva je i jedinstvena postavka motocikala. Najstariji primerak ima skoro stotinu godina.

S jedne strane tipična slika dvorišta jednog poljoprivrednog domaćinstva. A štala nekoliko metara dalje pretvorena u prostor za kolekciju starih motore nešto je što se ne viđa.

I jedna i druga slika iz dvorišta Žolta Halaia. Žolt se bavi poljoprivredom, a stari motori su mu ljubav i strast kojoj posvećuje deo svog vremena. U kolekciji od dvadesetak dvotočkaša su motori marke Harley-Devidson, Indian, Panonia, Tomos i BMW i Partizan.

motocikl-bmw
Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

Najstariji kompletan motor je jedan Harley-Devidsnon iz 1929. godine koji ima i zanimljivu priču.

„Ovaj motor bio je u selu, posle toga je prodat i promenuo je tri vlasnika pre nego što sam ga ja kupio i ponovo vratio u selo. Bio je rasklopljen, ja sam ga sredio i sada je deo moje zbirke“, kaže Halai.

Najbrojniji su BMW-ovi motocikli, najstariji je iz 1938. godine i te modele je uglavnom koristila nemačka vojska. U Žoltovoj kolekciji je i prvi model proizveden posle Drugog svetskog rata.

„Tih modela proizvedeno je svega 5.000 komada i posle 70 godina još je malo ostalo sačuvanih primeraka. Prvo su pravljeni modeli 250, a ovaj moj prvi koji su Amerikanci dozvolili da bude od 500 kubika“, priča ovaj kolekcionar.

Deo Žotove kolekcije u i motocikli mađarskog proivođača Panonia.

„Izvodio bih model iz 1964. godine. To je model koji su Mađari proizvodili samo za izvoz u Rusiju, Nemačku i nešto malo u tadašnju Jugoslaviju“, objašnjava Žolt.

Sakupljanje starih motocikala Žolt je počeo pre tridesetak godina, a duže od toga on je motociklista. I dana se na svom BMW-u otisne na razna putovanja. Tamo gde mu se sviđa i gde ga trenutna želja odvede.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

PrethodniŠta o vama govori način na koji držite volan dok vozite automobil
SledećiSlovenci koji su napravili najpoznatijeg mačka kupili hiljade hektara u Srbiji: „Biće najveća farma“

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.