NEOPHODNO DA SE SPREČI ŠIRENJE AMBROZIJE

Poštovani sugrađani, neophodno je da svi građani, a posebno poljoprivredni proizvođači grada Sombora i naseljenih mesta pristupe uklanjanju ambrozije na svojim posedima i parcelama. Ukazujemo da je Odlukom Skupštine grada Sombora o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete propisano da su vlasnici i korisnici obradivog poljoprivrednog zemljišta dužni da zemljište redovno obrađuju, kao i da vrše sistemsko-kontinuirano uklanjanje svih korova a naročito ambrozije na istom („Sl. list grada Sombora“ br. 1/2011 i 27/2016).

Cvetanjem ambrozije polen iste rasprostire se vazduhom i to šteti zdravlju velikog broja građana, te je stoga  neophodno redovno održavati zelene površine i suzbijati ovaj korov. Visoka alergena svojstva ove biljke prouzrokovala su da je veliki broj građana  alergičan na polen ambrozije (svaki peti građanin), kao i da se broj lica koji su alergični na polen ambrozije iz godine u godinu povećava. Napominjemo da pojedinačna biljka može da do 3.000 semenki, a da seme iste može da opstane do 40 godina.

Ambrozija se može uništavati dozvoljenim hemijskim sredstvima zajedno sa ostalim korovom, odnosno mehaničkim putem: čupanjem i košenjem. Čupanje se preporučuje iz korena, a košenje što bliže zemlji (ispod 5 cm zbog bočnih izdanaka), kako ne bi ostali izdanci koji mogu opet da izrastu donoseći seme. Posebno ukazujemo da je istu potrebno ukloniti i sa strnjišta – njiva sa kojih su skinuti ozimi usevi (pšenica, ječam…) i dela atarskog puta koji se međi sa parcelama poljoprivrednog zemljišta, kao i sa međa parcela poljoprivrednog zemljišta.

Napominjemo da je Skupština grada Sombora donela i Odluku o merama, načinu i uslovima trajnog uništavanja korovske biljke ambrozije (Ambrosia Artemisiifolia) („Sl.list grada Sombora“ br. 8/2019) kojom je propisana obaveza „Vlasnika, odnosno korisnika parcela u građevinskom reonu grada Sombora uključujući građevinski reon prigradsko-salaških naselja i građevinski reon naseljenih mesta na teritoriji grada Sombora, da suzbijaju i uništavaju ambroziju na istim“.

Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave grada Sombora ovim putem upućuju apel građanima da poštuju navedeno u zajedničkom interesu, jer ukoliko se ne pristupi uništavanju odnosno uklanjanju ambrozije bićemo prinuđeni (Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine na osnovu podataka poljočuvarske službe, i Komunalna inspekcija i komunalna policija u toku redovnih kontrola) da primenimo sankcije (naplata novčane kazne) protiv lica koja načine ovaj prekršaj, odnosno ne pristupe uništavanju ambrozije.

Zahvaljujemo se građanima Sombora na razumevanju, saradnji i zajedničkom radu u suzbijanju ambrozije na teritoriji Grada Sombora.

ПретходниPalić film festival
СледећиSomborac vlasnik poslednjeg stojadina prodatog iz kragujevačke fabrike

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.