NEOPHODNO DA SE UKLONI AMBROZIJA

ambrozija

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине и Одељење инспекције и комуналне милиције Градске управе града Сомбора апелују на све грађане и пољопривредне произвођаче града Сомбора и насељених места да уклоне амброзију на својим поседима и парцелама, с обзиром на чињеницу да је велики број грађана алергичан на полен амброзије, као и да се број лица која су алергична на полен амброзије из године у годину повећава.

Амброзија као једногодишња биљка у нашим крајевима цвета у периоду од почетка јула до почетка октобра са највећом концентрацијом полена у другој половини августа.

Цветањем амброзије полен се налази у извесној количини у ваздуху и  на тај начин се распростире, што штети здрављу великог броја грађана посебно оних који су у јачој мери осетљиви на полен ове биљке, или су већ нарушеног здравља, те је стога  неопходно редовно одржавати незакоровљене и чисте њиве и обрадиве површине и сузбијати овај коров, најбоље где год се исти утврди.

Висока алергена својства ове биљке проузроковала су да се број лица која су алергична на полен амброзије из године у годину повећава. Указујемо да једна биљка може у току сезоне  да произведе више милиона зрна полена, а код изразито осетљивих особа већ 20 до 30 зрна по кубном метру може изазвати алергијску реакцију.

Амброзија се може уништавати хемијским средствима заједно са осталим коровом, или механичким путем: чупањем и кошењем. Чупање се препоручује из корена, а кошење што ближе земљи, како не би остали изданци који могу опет да израсту.

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине, односно Пољочуварска служба и Одељење инспекције и комуналне милиције вршиће редовну контролу на терену, а против лица која нису уклонила амброзију са својих поседа биће примењене прописане мере.

Саопштење је доступно на следећем линку: https://www.sombor.rs/aktuelnosti/saopstenja-resenja-i-drugi-akti/saopstenje-za-javnost-o-potrebi-uklanjanja-korovske-biljke-ambrozije-na-teritoriji-grada-sombora-16-8-2021/

ПретходниPOKRENUTO PITANJE TRAJNOG REŠENJA ZA JEZERO KORLATOŠ
СледећиNajava manifestacija u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.