NEOPHODNO DA SE UKLONI AMBROZIJA

ambrozija

Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i Odeljenje inspekcije i komunalne milicije Gradske uprave grada Sombora apeluju na sve građane i poljoprivredne proizvođače grada Sombora i naseljenih mesta da uklone ambroziju na svojim posedima i parcelama, s obzirom na činjenicu da je veliki broj građana alergičan na polen ambrozije, kao i da se broj lica koja su alergična na polen ambrozije iz godine u godinu povećava.

Ambrozija kao jednogodišnja biljka u našim krajevima cveta u periodu od početka jula do početka oktobra sa najvećom koncentracijom polena u drugoj polovini avgusta.

Cvetanjem ambrozije polen se nalazi u izvesnoj količini u vazduhu i  na taj način se rasprostire, što šteti zdravlju velikog broja građana posebno onih koji su u jačoj meri osetljivi na polen ove biljke, ili su već narušenog zdravlja, te je stoga  neophodno redovno održavati nezakorovljene i čiste njive i obradive površine i suzbijati ovaj korov, najbolje gde god se isti utvrdi.

Visoka alergena svojstva ove biljke prouzrokovala su da se broj lica koja su alergična na polen ambrozije iz godine u godinu povećava. Ukazujemo da jedna biljka može u toku sezone  da proizvede više miliona zrna polena, a kod izrazito osetljivih osoba već 20 do 30 zrna po kubnom metru može izazvati alergijsku reakciju.

Ambrozija se može uništavati hemijskim sredstvima zajedno sa ostalim korovom, ili mehaničkim putem: čupanjem i košenjem. Čupanje se preporučuje iz korena, a košenje što bliže zemlji, kako ne bi ostali izdanci koji mogu opet da izrastu.

Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, odnosno Poljočuvarska služba i Odeljenje inspekcije i komunalne milicije vršiće redovnu kontrolu na terenu, a protiv lica koja nisu uklonila ambroziju sa svojih poseda biće primenjene propisane mere.

Saopštenje je dostupno na sledećem linku: https://www.sombor.rs/aktuelnosti/saopstenja-resenja-i-drugi-akti/saopstenje-za-javnost-o-potrebi-uklanjanja-korovske-biljke-ambrozije-na-teritoriji-grada-sombora-16-8-2021/

PrethodniPOKRENUTO PITANJE TRAJNOG REŠENJA ZA JEZERO KORLATOŠ
SledećiNajava manifestacija u Somboru

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.