„Nivo Dunava je toliko nizak…“

Zbog izuzetno niskog vodostaja Dunava gotovo je potpuno stao saobraćaj teretnih plovila kroz mađarski deo te druge po veličini evropske reke.

To je objavio Radio-Košut.

Prema rečima predsednika Mađarskog saveza za plovidbu unutrašnjim vodama Atile Benčika, nivo Dunava je počeo da opada još u julu, a sada je toliko nizak da mogu da plove samo manje barže, čime je naneta velika šteta prevoznicima, prenosi RT Vojvodine.


Zbog rekonstrukcije niza pruga ni železnica ne može da preuzme svu poručenu robu, a najveća šteta naneta je u transportu rude gvožđa, poljoprivrednih kultura, veštačkih đubriva i velikih kontejnera.

Prema podacima Državne službe za merenje voda jutros je visina Dunava iznosila kod Komaroma 107, kod Estergoma 93, kod Budimpešte 154, pored Dunaujvaroša 22, Baje 74, a Mohača 72 centimetra.

I vodostaj u Novom Sadu je veoma nizak, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se građani koji na šetalištu „Štrand“ hodaju po sprudovima koji su isplivali nakon povlačenja reka, kao i most Sloboda ispod koga nema vode.

Ipak meteorolozi najavljuju da će narednih dana Dunav početi da raste.

Izvor: b92.net

ПретходниGRAŠALKOVIĆEVA PALATA
СледећиI to postoji: Ova društvena mreža svoje korisnike odvaja od računara

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.