Novčanu naknadu za negu i pomoć prima preko 600 Somboraca

Osiguranik i korisnik penzije kome je zbog prirode i težine povrede ili bolesti neophodna pomoć i nega za obavljanje radnji radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba – nepokretni, slepi i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, kao i oni koji su na dijalizi ostvaruju pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica. U Srbiji trenutno ovakvu vrstu pomoći ostvaruje 78.000 lica, a u Somboru prema poslednjoj evidenciji naknadu za pomoć i negu drugog lica prima više od 600 građana.

Nepokretna već 22 godine, sa oduzetom levom rukom i otežanim govorom kao posledicom šloga, Ljubica Vučenović iz Sombora je korisnica naknade za negu i pomoć drugog lica.

„Moraju me uvek uzeti za ruku, već nekako, i vući jer sa štapom ne mogu drugačije“, ispričala je ona.

Sva lica koja nisu u mogućnosti da se staraju o sebi bez pomoći drugog lica svrstana su u tri kategorije i imaju pravo na naknadu za pomoć i negu drugog lica.

„To su deca do 18 godina, odnosno roditelji u ime maloletne dece, zatim staratelji za svoje štićenike odnosno lica pod starateljstvom i odrasle osobe do 65 godina starosti. Ono što je bitno da se kaže jeste da komisiju čine lekari pri PIO fondu u Somboru, tu se nalazi ta komisija. Centar za socijalni rad je samo organ koji upućuje zahteve ka toj komisiji“, objasnio je Mihajlo Škorić, direktor Centra za socijalni rad u Somboru.

Koji su sve uslovi za sticanje i ostvarenje prava novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, na koji vremenski period se ostvaruje odnosno kada ovo pravo prestaje pitali smo u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, filijala u Somboru, ali odgovor, ni nakon 10 dana nismo dobili.

Među korisnicima naknade za negu i pomoć drugog lica često su i korisnici socijalne pomoći, lica na dijalizi i penzioneri sa minimalnim penzijama.

„Bubrega nemam, operisana sam od raka dojke, devet godina idem na dijalizu. Borim se za život, vidite kako mi je, ne mogu ništa! A šta možemo!? Dok kupimo drva, poplaćamo koješta, moramo i jesti nešto… ne znači puno, al’ šta da radim, dosta koliko daju“, kaže Julijana Đukić koja je, uz naknadu za negu i pomoć drugog lica, korisnica i socijalne pomoći.

„Šest godina sam na dijalizi odnosno hemodijalizi bubrega i dobijam naknadu. Taj novac nama puno pomogne u odnosu na penziju koju imam minimalnu. Pomaže da kupim hranu jer mi moramo jesti malo jaču hranu bez puno voća i povrća, s tim što moramo nadoknaditi sa drugom hranom koju smemo da jedemo a to je sve skuplje, lekove možemo da kupimo, vitamine…“, ispričala je Nevenka Dereta iz Sombora.

Na teritoriji grada Sombora za mesec avgust, naknadu za negu i pomoć drugog lica primilo je 645 lica, a iz Centra za socijalni rad kažu da desetak osoba na mesečnom nivou podnose zahtev Centru koji dokumentaciju upućuje komisiji PIO fonda.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

ПретходниPRIJAVA KANDIDATA ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA
СледећиNovi pravilnici u turizmu za bolju poziciju i sigurnost putnika

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.