Nove mere republičkog Kriznog štaba

EPA-EFE (JAGADEESH NV)

Од данас обавезне маске и на отвореном, забрањено окупљање више од 10 људи!

Нове мере републичког Кризног штаба за спречавање ширења вируса корона од данас ступају на снагу, а једна од њих је обавезно ношење маски на отвореном простору када није могуће обезбедити физичку дистанцу од један и по метар, попут редова испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта.

Наиме, та мера односи се на територију целе земље, а не само на градове и општине у којима је проглашена ванредна ситуација.

Препорука медицинске струке је да се и на свим осталим јавним местима на отвореном простору носе заштитне маске.

Од данас је забрањено окупљање више од 10 људи на отвореном и затвореном простору на територији целе Србије, без обзира да ли је у одређеној општини или граду проглашена ванредна ситуација.

Такође, за време боравка на јавним местима, између окупљених мора постојати дистанца од један и по метар, односно свака особа мора заузимати минимум четири квадратна метра.

Новина је и обавезно ношење маски у затвореном простору на територији целе земље, што је до сада било обавезно само у појединим градовима и општинама.

Градоначелник Београда:Све се своди на физичку дистанцу и ношење маски

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је јутрос да је циљ доношења нових мера у сузбијању пандемије вируса корона у ствари поштовање физичке дистанце, као и ношење маски.

„Све мере се своде на две мере – ношење маски и држање дистанце. И кроз нове мере ми редефинишемо како да те две најважније мере спроводимо“, истакао је Радојичић за РТС.

Он је навео да велики градови, попут Београда, јесу у највећем ризику када је у питању епидемија, али да је стриктно спровођење мера свакако ставља под контролу.

Према његовим речима, јавне градске службе – градски превоз, зеленило, чистоћа, водовод, чине све да живот у главном граду нормално тече без обзира на тешку епидемиолошку ситуацију.

Каже да са Републичким кризним штабом и министарством здравља, који су надлежни за домове здравља и све здравствене институције на територији града, постоји координација на дневном нивоу како би се мере и одлуке спроводиле.

Извор: Танјуг

ПретходниRINGIŠPIL RADIO BEZ DOZVOLE? Kako se dogodila nesreća u Kolutu kod Sombora
СледећиStruja skuplja od septembra?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.