Нове процедуре на границама због корона вируса


Гранична полиција на Хоргошу до сада је пријављивала потенцијане случајеве из Кине. Валентина Калајџић, шеф Одсека граничне санитарне инспекције за подручје Суботице каже за РТС да се свим путницима који су претходних 14 дана боравили на подручју интензивне трансмисије коронавирусом уручује здравствено упозорење и ради се здравствени надзор.

Појачана контрола путника на граничним прелазима због вируса корона до сада се односила пре свега на аеродроме. Међутим, због ширења вируса у окружењу контрола се проширује и на друмске граничне прелазе.

Гранична полиција на Хоргошу до сада је пријављивала потенцијане случајеве из Кине. Међутим, то се мења.

Валентина Калајџић, шеф Одсека граничне санитарне инспекције за подручје Суботице каже да се свим путницима који су претходних 14 дана боравили на подручју интензивне трансмисије коронавирусом уручује здравствено упозорење и ради се здравствени надзор.

То, како каже, подразумева скрининг мерења телесне температуре, интервју са путником на основу којих се одређују критеријуми за даље поступање са путником.

Говорећи о критеријумима, она каже да је то присуство неке респираторне инфекције, кашаљ, гушење.

“У интервјуу добијамо одговоре да ли је путник био у контакту са оболелима од коранвируса или са особама које су под сумњом да су оболеле”, каже Калајџић.

Калајџићева каже да је на Хоргошу било 19 надозра и ниједан путник није имао симптоме респираторне инфекције. Сличне мере примењују се и на Батровцима према Хрватској.

Када је у питању Мађарска, тамо није потврђен случај коронавируса, али су све службе на опрезу.

Извор: РТС


ПретходниКонкурс за кратку причу и награду “Миодраг Борисављевић”
СледећиАКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.