Novembarska kiša nedovoljna za useve

Фото: Синиша Трифуновић

Kiša koja je na području Sombora pala krajem novembra tek je neznatno popravila situaciju njivama. Ratari se žale da je kiše bilo malo i da je pala kasno za ozime useve.

Bojan Jozić setvu pšenice završio je u optimalnim rokovima uz punu agrotehniku, ali nije zadovoljan kako više od meseca dana od setve izgledaju njegove njive zasejane pšenicom.

„Orao sam kako sam mogao. Dva puta sam tanjirao, dva puta prošao setvospremačem, ali nicanje je ipak bilo slabo. Sada nešto posle ove kiše niče, nešto je već niklo i biće jako veliki problem sa pšenicom. To ćemo videti tek na proleće, negde u martu da li će uopšte biti nešto od toga ili će se morati raditi prisejavanje nekim drugim kulturama“, kaže Jozić.

Da će morati presejavati njivu zasejanu ječmom strepi i Bojan Lukić, koji je ječam sejao na njive gde su predusevi bili soja i suncokret.

„Posejano je sve u optimalnom roku. Isti dan. Agrotehnika i priprema urađeni isto. Da li zato što je suncokret ranije skinut, pa se zemlja isušila, ali dosta je loše, čak katastrofa. Gde je predusev bila soja tu je niklo 70 posto, a gde je suncokret to je jako loše niklo, možda je puno reći da je niklo pet posto“, objašnjava Lukić.

„Nismo čekali kišu, jer kiše nije bilo oko dva meseca, tako da smo radili oranje i odmah pripremu za setvu i setvu da se gubi što manje vlage. Tamo gde nije odmah urađena setva niklo je oko 70 posto, a da li će posle ove kiše nicanje biti nastavljeno videćemo“, kaže Ivica Pekanović.

Agrotehnički rokovi terali su poljoprivrednike da ne čekaju kišu već da setvu obave bez obzira na sušu. Neki su uprkos suši primenili punu agrotehniku, a neki redukovanu obradu.

„Ove godine se pokazalo da je redukovana obrada možda bila bolja solucija, jer nije se vlaga toliko gubila, tako da su ta žita bolje nikla i imaju bolji sklop“, kaže Pekanović.

Kiša koja je pala proteklih desetak dana tek je neznatno popravila situaciju na njivama.

„Tek sada niče žito koje je bukvalno mesec dana stajalo u zemlji. E sada bilo je nekoliko hladnih dana, šta će biti od žita koje je krenulo da niče videćemo“, kaže Jozić.

„Verovatno neće izaći. To što je izašlo izašlo je, da li se klija osušila ili šta već. Čekaćemo do proleća, pa ako treba tanjiranje ili oranje i nova setva“, kaže Lukić

Od setve ozimih useva palo je oko 25 litara kiše po kvadratnom metru. Ratari kažu trebalo bi još najmanje 50 litara.

Izvor: rtv.rs

ПретходниSomborci u ekološkoj akciji
СледећиCENTAR ZA UPRAVLJANJE OTPADOM U RANČEVU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.