NOVI CT APARAT U SOMBORSKOJ BOLNICI

Фото: Сомбор.рс

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković izvršio je i zvaničnu primopredaju novog CT aparata u Hirurškom bloku Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“. Novi CT – 16 „slajsni“ skener sa kompletnom pratećom opremom vredan je 33 miliona dinara, a nabavljen je sredstvima dobijenim po konkursu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Današnjem obilasku novog CT skenera prisustvovala je i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i Dr Dragan Rastović, v. d direktora somborske bolnice.

Prilikom primopredaje aparata dr Zoran Gojković je istakao da je u prethodne dve godine Pokrajinska vlada za funkcionisanje i nabavku nove opreme i infrastrukturne radove u somborskoj bolnici izdvojila 147 miliona dinara. „Mi ispunjavamo ono što smo zacrtali pre dve i po godine, a to je da sve opšte bolnice na teritoriji Vojvodine imaju novu, savremenu dijagnostičku opremu. Kako sam obavešten, u Somboru nema više listi čekanja za dijagnostičke procedure i znatno je ubrzan proces rada radiološke jedinice. Nezavisno od svega ovoga uskoro krećemo i u proces rekonstrukcije i adaptacije svih objekata ove bolnice, tako da nas očekuju ozbiljni građevinski zahvati“  najavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo i dodao da se nikako ne sme zaboraviti mnogo bitna činjenica da je u protekle dve godine u somborsku bolnicu primljeno  24 mlada lekara, a zaposleno je više od 50 medicinskih tehničara. U ovom trenutku bolnica ima 37 lekara koji su na specijalizaciji i  otvoren je konkurs za još devet specijalizacija. „To je ono na čemu insistiramo, jer pored svih ulaganja moramo da mislimo na mlade lekare i na ubrzano zapošljavanje, kao i na njihove šanse da ostanu ovde i da kvalitetan kadar brine o zdravlju naših građana“, istakao je dr Zoran Gojković.

Dr Dragan Rastović, v. d direktora somborske bolnice, rekao je da je Pokrajinski sekretarijat prošle godine izdvojio izuzetno velika sredstva za obnavljanje opreme i kupovinu nove, ali da su velika ulaganja i u mlade kadrove. Za smeštaj novog skenera Opšta bolnica Sombor je sopstvenim sredstvima finansirala adaptaciju prostora.

 Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović podsetila je da je lokalna samouprava prošle godine uradila mnogo toga i po pitanju primarne zdravstvene zaštite.

„Otvorili smo novu ambulantu u naselju Goge, kompletno je obnovljena ambulanta u Mirnoj ulici, a svakako ćemo nastaviti sa ovom dobrom praksom i ove godine. Veliko nam je zadovoljstvo što imamo kvalitetnu podršku sekretarijata i Vlade sa kojima smo mnogo toga dobrog uradili“ istakla je Dušanka Golubović. Po njenim rečima ostvarivanje dobre primarne zaštite je manje bolno i mnogo jednostavnije, efikasnije i jeftinije što znači i manje potrebe za sekundarnom zaštitom. U tom smislu gradonačelnica Sombora je najavila da će na sledećoj sednici skupštine grada odbornici razmotriti i Plan javne politike zdravstva, kroz koji su detaljno u saradnji sa značajnim faktorima za zdravlje stanovništva,  gledali da planski i sistematski rade kako na preventivnoj zaštiti tako i na zaštiti zdravlja stanovništva u gradu uopšte, rekla je gradonačelnica i dodala da je zadovoljstvo videti kako se podiže nivo zdravstvene zaštite u Somboru

Načelnica Službe za radiološku dijagnostiku dr Marta Stić – Vuković, objasnila je koliko je za ovu službu, ali i za pacijente, značajna nabavka novog CT skenera.

„Ovaj aparat je prilično brz i može mnogo stvari da uradi, jer su na njemu  mnogo bolji softveri nego na starijem modelu. Najveći problem sa prethodnim aparatom zapravo bio je taj što je on već bio reparisan kada je stigao i događali su se česti kvarovi zbog kojih nije radio po nekoliko meseci. Zbog toga su postojale i liste čekanja. Sa novim aparatom smo rešili te probleme, a u narednom periodu ćemo imati i više lekara. Prema planu, u našoj službi biće 11 radiologa i najverovatnije ćemo raditi na oba CT aparata. Prema  predviđanju imaćemo oko 30 pregleda dnevno, što je sasvim dovoljno za potrebe naših pacijenata“ istakla je dr Marta Stić – Vuković.

U somborskoj bolnici se na CT skeneru godišnje pregleda oko 5.500 pacijenata i uradi više od 8.500 snimaka.

ПретходниSomborci u akciji protiv duvanskog dima
СледећиJavni sparing

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.